Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö arvioi Keski-Afrikan operaation tukevan EU:n puolustusyhteistyötä

Afganistanin Nato-operaation päättyessä Suomen kriisinhallinta painottuu YK:n operaatioihin. Lisäksi Suomi on mukana EU:n kriisinhallintaoperaatiossa Keski-Afrikassa, josta tasavallan presidentti toivoo vauhtia EU:n yhteiselle puolustuspolitiikalle.

Kuva: Yle

Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatiosta käyty keskustelu nosti esiin, kuinka Suomen kriisinhallintapolitiikka hakee suuntaansa. Ulkoministeriö olisi ollut valmis lähettämään operaatioon sadan sotilaan joukon. Puolustusministeriö oli eri linjoilla, ja Keski-Afrikkaan lähtee Suomesta enintään 30 sotilaan joukko.

Presidentti Sauli Niinistö korostaa, että operaatio on hyvä mahdollisuus EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseen.

– Kaikki kokemus mitä saamme kumppaneista, on hyvin arvokasta. Näkisin Euroopan kehittävän turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa pidemmälle yhdessä, hän toteaa.

Suomi on jo saanut arvokasta oppia yhteistyöstä Naton kanssa Afganistanissa. Naton kriisinhallintatoiminta kuitenkin vähenee Afganistanin ja Kosovon operaatioiden alasajon myötä. Presidentti arvioi, että jatkossa Suomi osallistuu aktiivisesti Naton harjoituksiin. Ukrainan kriisi on kiristänyt länsimaiden ja Venäjän suhteita, mutta tämä ei Niinistön mukaan haittaa Suomen osallistumista harjoituksiin, jossa harjoitellaan Naton alueen puolustamista.

– En ole voinut mistään tehdä sellaista johtopäätöstä, että meidän pitäisi rajoittaa hyödyllistä harjoitustoimintaa poliittisista syistä.

Suomen suurin rauhanturvaoperaatio on tällä hetkellä Libanonissa, jossa palvelee noin 350 sotilasta. Suomi on sitoutunut jatkamaan operaatiota vuoden 2015 toukokuuhun asti. Päätöksiä jatkosta tehdään jo tänä vuonna.

– En vielä ota kantaa jatkoon, mutta en näe sille ehdotonta estettäkään, presidentti muotoilee.

Niinistö toteaa, että Afganistanin Nato-operaation jälkeen Suomen kriisinhallinta painottuu YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Hän muistuttaa, että myös Libanonin operaatio voi vaikeutua, jos Syyrian pakolaisvirtojen mukana maahan tulee terroristeja.

– Suuri kysymys on, onko Libanon terroristeille logistiikkapaikka, vai alkaako täällä todella terroristitoiminta. Jos näin käy, se asettaa YK-projektillekin aivan uudenlaisen haasteen.