Viro ottaa mallia Suomesta ministerisalkkujen jakamisessa

Viron väliaikaishallitus aikoo pilkkoa kaksi ministerisalkkua kahtia. Tulevan hallituksen ministerien nimistä ei vielä kerrottu.

Ulkomaat

Virossa hallitusneuvotteluja käyvät reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat sopineet ministerinsalkkujen jaosta. Reformipuolue saa kahdeksan ja sosiaalidemokraatit kuusi ministerinsalkkua. Ministerien nimiä ei vielä kerrottu.

Tiedossa on myös uudistuksia. Nykyinen talous- ja viestintäministeriö pannaan kahtia niin, että toinen uusista ministereistä vastaa sisämarkkinoista sekä infrastruktuurista ja toinen ulkomaankaupasta sekä talouskasvusta.

Myös sosiaaliministeriössä työskentelee jatkossa kaksi ministeriä. Toinen vastaa terveydenhuollosta sekä työmarkkinoista ja toinen sosiaalipolitiikasta, kuten eläkkeistä.

- Muutamme hallituksen työskentelyä dynaamisemmaksi Suomen esimerkin mukaisesti, neuvotteluja vetävä pääministerikandidaatti, reformipuolueen Taavi Rõivas kommentoi.

Andrus Ansipin vuodesta 2011 toiminut hallitus hajosi pääministerin erottua tehtävästään maaliskuun alussa. Väliaikaishallituksen muodostaminen on ollut pitkien neuvottelujen tulos. Pääministeriksi povattu nykyinen EU-komissaari Siim Kallas vetäytyi kisasta yllättäen ja reformipuolue joutui etsimään uuden ehdokkaan.

Uuden hallituksen kokoonpano selvinnee lähipäivinä. Se vaatii vielä presidentin vahvistuksen ennen virkaanastumista.