1. yle.fi
  2. Uutiset

Japani ja Kanadakin määräsivät Krim-pakotteita

Maanantaina EU ja Yhdysvallat määräsivät venäläisille ja krimiläisille virkamiehille matkustuskieltoja ja jäädyttivät heidän varojaan Krimin tapahtumien vuoksi.

Ulkomaat
Nainen astuu ulos valuutanvaihtotoimistosta Simferopolissa 17. maaliskuuta 2014.
Nainen astuu ulos valuutanvaihtotoimistosta Simferopolissa 17. maaliskuuta 2014.Filippo Monteforte / AFP

Japani ja Kanada ovat EU:n ja Yhdysvaltojen tavoin määränneet Venäjään kohdistuvia pakotteita Krimin kansanäänestyksen vuoksi.

Japanin ulkoministeri Fumio Kishida ilmoitti tiistaina, että maa keskeyttää viisumineuvottelut Venäjän kanssa, samoin suunnitellut neuvottelut investoinneista sekä avaruus- ja sotilasasioista.

Kishida totesi, ettei Japani tunnusta Krimin sunnuntaista kansanäänestystä, jossa alue päätti erota Ukrainasta ja liittyä Venäjään.

Kanada puolestaan määräsi EU:n ja Yhdysvaltain tavoin pakotteita venäläisille ja krimiläisille virkamiehille, joiden se katsoo kantavan poliittista vastuuta tilanteesta. Joukossa ovat muun muassa presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja ja apulaispääministeri Dmitri Rogozin sekä Krimin pääministeri Sergi Aksjonov ja parlamentin puhemies Viktor Medvedtšuk.

Kanadan pääministeri Stephen Harper aikoo matkustaa lauantaina Ukrainaan tapaamaan väliaikaista pääministeriä Arseni Jatsenjukia. Kanadassa asuu 1,2 miljoonaa ukrainalaistaustaista ihmistä.

Myös EU ja Yhdysvallat määräsivät pakotteita virkamiehille, joiden ne katsovat olevan vastuussa Krimin tapahtumista. Pakotteet ovat matkustuskieltoja ja varojenYle Uutiset seuraa Ukrainan kriisiä hetki hetkeltäjäädyttämistä.

Krimin sunnuntaisessa kansanäänestyksessä liki 97 prosenttia äänestäneistä antoi tukensa Venäjään liittymiselle. Äänestyksen jälkeen Krimin alueparlamentti antoi itsenäisyysjulistuksen ja sanoi hakevansa alueen liittämistä Venäjään.

Ukraina ja länsimaat ovat tuominneet kansanäänestyksen laittomana.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, AP

Lue seuraavaksi