Kauppakamarin johtaja: "Venäjällä pakotteet todettu vähäisiksi"

Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän väliseen kauppaan vaikuttaa lähinnä ruplan heikentynyt kurssi ja epävarmuuden lisääntyminen. Luottamushan on täysin mennyt, sanoo suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Kotimaa

Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtajan Mirja Tirin mukaan EU:n ja Yhdysvaltain maanantaina asettamat pakotteet on Venäjällä todettu varsin vähäisiksi.

Jotkut ovat Tirin mukaan heittäneet ilmaan kysymyksen siitä, kannattaako pakotteisiin edes vastata. Moskovassa markkinat ovat vastanneet pakotteisiin ristiriitaisesti: pörssi lähti nousuun, mutta rupla heikkeni vähän.

Venäjän duuma on tunnustamassa mahdollisesti jo tänään Krimin itsenäiseksi toimijaksi. Lisää pakotteita on siis luultavasti luvassa.

Tirin mukaan on vaikea sanoa, mikä Venäjään todella vaikuttaisi. Yksi tapa voisi Tirin mukaan olla rahojen jäädyttäminen Venäjän rikkaimmilta, kuten venäläinen oppositiopoliitikko Garri Kasparov on esittänyt.

Kasparovin mukaan parempi sanktiolista löytyisi Forbes-lehden rikkaimpien listalta - niistä oligarkeista, joilla on läheiset suhteet Kremliin.

Tiri ei kuitenkaan halua ottaa asiaan kantaa. Koviin pakotteisiin ei haluttaisi lähteä, koska sillä olisi negatiivisia vaikutuksia kaikkiin, myös Venäjään, hän sanoo.

Suomen ja Venäjän taloussuhteisiin pakotteet alkaisivat Tirin mukaan vaikuttaa siinä vaiheessa, kun aletaan jäädyttää ylimpien virkamiesten viisumeja sekä tuontia ja vientiä. Tällä hetkellä kauppaan vaikuttaa lähinnä ruplan heikentynyt kurssi sekä epävarmuuden lisääntyminen. Luottamushan on täysin mennyt, sanoo Tiri.

Konkreettisia vaikutuksia voi tulla myös siitä, jos Venäjä irtisanoo WTO-sopimuksen, minkä jälkeen se voi tehdä tulleille mitä haluaa.

Parasta olisi, jos osapuolet saataisiin neuvottelyhteyteen diplomaattiteitse niin että päästäisiin normaaliin yhteistyöhön. Pakotteet ovat huono uutinen kaikille, sanoo Tiri.