Australia: Kadonnutta konetta etsitään kuin neulaa heinäsuovasta

Australia rajasi vastuullaan olevaa etsintäaluetta merkittävästi, mutta se on silti lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen.

Ulkomaat

Australian meriturvallisuusvirasto on saamiensa satelliittitietojen analysoinnin pohjalta rajannut voimakkaasti aluetta, jolta se etsii kadonnutta malesialaiskonetta.

Malesia on pyytänyt Australiaa johtamaan etsintöjä Intian valtameren eteläosassa sijaitsevalla alueella. Nyt etsintäalue on rajattu 600 000 neliökilometriin, mikä on vain kolme prosenttia 19 miljoonan neliökilometrin mahdollisesta alueesta.

Rajaus tehtiin Yhdysvalloilta saatujen satelliittitietojen analyysin perusteella. Sen pohjana on tiettyjä olettamuksia muun muassa koneen lentonopeudesta, kertoo Australian meriturvallisuusviraston AMSA:n edustaja John Young.

Hän toteaa, että lentokone on voinut mennä pohjoiseen tai etelään. Jos se meni etelään, kyseinen alue on AMSA:n paras arvio siitä, mistä konetta tulisi etsiä niillä resursseilla, joita etsintöihin on käytettävissä, Young toteaa.

Alueen haravointi vienee viikkoja

Rajauksesta huolimatta etsintäalue on lähes kaksi kertaa Suomen kokoinen ja sen haravoinnin arvioidaan vievän australialaisten johtamalta eteläiseltä etsintäryhmältä useita viikkoja.

- Neula heinäsuovassa on hyvä vertaus, sanoo Australian meriturvallisuusviraston AMSA:n edustaja John Young.

Australia on Malesian pyynnöstä ottanut vastuun koneen etsintöjen eteläisestä lohkosta. Konetta etsitään myös pohjoisesta Malesiaan, Pohjois-Thaimaahan, Myanmariin, Kiinaan ja Kazakstaniin ulottuvalla alueella.

Australian johtamiin tutkimuksiin osallistuu Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltain koneita. Kiina on myös tarjonnut apuaan. Alueella kulkevia laivoja on pyydetty pitämään silmänsä auki kadonneen koneen varalta ja kulkemaan etsintäalueen läpi, jos suinkin mahdollista.

Eteläinen Intian valtameri on yksi maailman syrjäisimmistä paikoista. Omat haasteensa etsintöihin tuovat kova tuuli ja korkeat aallot. Lisäksi etsintäalue on 2 800 kilometriä Perthistä luoteeseen, mikä rajoittaa aikaa, joka sieltä lähtevillä lentokoneilla on käytössään etsintäalueella.

Lähteet: Reuters