Hengenvaarallinen yleisinfektio voidaan jatkossa tunnistaa helpommin

Satakunnan keskussairaalan infektiolääkärin väitöskirjan mukaan verestä löytyy merkkejä sepsiksen eli vaarallisen yleisinfektion havaitsemiseen. Sepsis eli verenmyrkytys on yleinen ongelma päivystyksessä.

terveys
Kuvassa lääkäri pistää kumihanskoja käteensä.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä käytetään suojakäsineitä, jotka on Finnwatchin mukaan tuotettu epäinhimillisissä oloissa. Tyksin työntekijät vaativat, että sairaanhoitopiiri ottaa huomioon myös eettiset arvot työvälineiden hankinnassa.Tuuli Kuismin / Yle

Turun yliopistossa tarkastettava lääketieteen väitöstutkimus tuo uutta valoa vaarallisen yleisinfektion eli sepsiksen havaitsemiseen.

Sepsis on yleinen ongelma päivystyspoliklinikoilla ja aiheuttaa merkittävästi kuolleisuutta. Verenmyrkytykseksikin kutsuttu sepsis pitää havaita nopeasti, koska sen nopea tunnistaminen parantaa potilaiden hoitoa ja ennustetta.

Lääketieteen lisensiaatti, Satakunnan keskussairaalassa työskentelevä Raija Uusitalo-Seppälä on tarkastellut väitöskirjassaan, miten sepsis voitaisiin havaita tehokkaimmin.

Uusitalo-Seppälän mukaan kiinnostavin uusi löydös on erään plasmasta havaitun aineen yhteys kuolemanriskin kasvuun. Tämän suPAR-aiheen korkea taso ennusti vaikeaa taudinkuvaa ja tehohoidon tarvetta.

Aiemmat oletukset saavat vahvistusta

SuPAR-aineen merkityksestä on saatu jo aiemmin viitteitä kansainvälisissä tutkimuksissa. Uudessa tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan aineen merkitys käytännön päivystystilanteissa.

Uusitalo-Seppälän mukaan suPARin käyttöä kannattaa jatkossa tutkia päivystyspotilailla laajemmin.

Väitöskirja tarkastetaan Satakunnan keskussairaalan auditoriossa lauantaina 22.3. Tutkimusaineisto koostui Satakunnan keskussairaalan päivystyspoliklinikan 539 aikuispotilaasta, joilla päivystävä lääkäri epäili infektiota ja päätyi ottamaan veriviljelyn.