Rikkinäinenkin tekstiili kelpaa kiertoon

Loimaan Texvex-pajassa kerätään käytöstä poistettua tekstiiliä ja pyritään löytämään sille uusia käyttötarkoituksia.

Loimaa
Loimaalaisia lumppuja.
Anne Nieminen (oik.) vetää Loimaan Texvex-pajaa, ja Mikael Vainio ja Tatu Marjomaa lajittelevat tekstiilejä.

Maalitahrat puserossa tai rikkikuluneet hihansuut eivät ole este uudelleenkäytölle Loimaan Texvex-pajassa, jossa kerätään tekstiiliä kiertoon. Esimerkiksi pari kertaa käytetyt ja pesussa kulahtaneet halpisvaatteet eivät useinkaan löydä ostajaa kirpputorilla, mutta Loimaalla niitä ei tarvitse heittää roskiin.

–On havahduttu, ettei ole sellaista paikkaa, mihin voisi viedä rikkinäistä ja kulunutta tekstiiliä. Monessa vaatteessa on pinttyneitä tahroja, jolloin ne laitetaan helposti roskikseen, Texvex-pajan vetäjä Anne Nieminen sanoo.

Loimaan Texvexin tarkoituksena onkin lajitella pajalle tuodut tekstiilit sen mukaan, voiko esimerkiksi vaatteen vielä myydä vai voiko tekstiilin käyttää materiaalina.

Loimaan Texvex sijaitsee Ekotorin yhteydessä, joten hyväkuntoiset aarteet saadaan heti myyntiin. Ne tekstiilit, joita ei voi myydä asiakkaille sellaisenaan, päätyvät materiaaliksi. Yhteistyökumppaneina on esimerkiksi sellaisia toimijoita kuin kierrätysmuotia valmistava Globe Hope, jolle loimaalaiset lajittelevat kankaita vaatevalmistajan toiveiden mukaan.

Tarkoitus on myös, että kaupungin päiväkodit ja koulut voivat hakea pajalta ilmaista materiaaleja lasten käyttöön esimerkiksi käsityötunneille. Myös yksityiset käsityöharrastajat voivat käydä pajalla edullisesti ostoksilla.

– Aiomme kerätä tänne esille paljon kierrätystekstiili-ideoita, jotta niitä pystyttäisiin jakamaan kaikkien käyttöön ja ihmiset innostuisivat, Nieminen sanoo.

Päivä pyörii nuorten voimin

Loimaan Texvex-pajan taustalla on hanke, jonka yhteydessä vastaavaa toimintaa on kokeiltu myös Humppilassa ja käynnistellään parhaillaan Forssassa.

– Tarkoituksena on saada toiminta jatkumaan, kun vuoden mittainen hanke päättyy. Haaveena on, että malli laajenee ja pian joka puolilta Suomea löytyisi oma Texvex, Nieminen sanoo.

Loimaalla toiminta pyörii nuorten työpajan voimin. Nuoret lajittelevat tekstiilit.

– Nuorten rooli on tässä kaikkein suurin. Lajittelun lisäksi nuoret oppivat myös asiakaspalvelua. On heidän ansiotaan, että päivä täällä pyörii.

Pajalle voi viedä kaikenlaista tekstiiliä, kunhan se on käynyt pesukoneessa. Myös kasseja ja kenkiä otetaan vastaan.

– Emme kuitenkaan voi ottaa ulkovarastossa säilytettyjä kosteutta imeneitä tekstiilejä. Myöskään mattoja, tyynyjä, peittoja tai huonekaluja emme pysty tällä hetkellä ottamaan vastaan.

Jaana Tapio