Vedomosti: Moldovan Transnistria haluaa liittyä Venäjään

Venäläisen taloussanomalehden Vedomostin mukaan itäeurooppalaisesta Moldovasta irrottautunut Transnistrian tasavalta toivoo Venäjän parlamentin muuttavan lainsäädäntöä siten, että Transnistria voisi liittyä Venäjään.

Ulkomaat
Leninin patsas nököttää parlamenttirakennuksen edessä Moldovan Tiraspolissa.
Leninin patsas nököttää parlamenttirakennuksen edessä Moldovan Tiraspolissa.Zsolt Czegledi / EPA

Moldovasta irrottautunut Transnistrian alue haluaa liittyä Venäjään, kertoo venäläinen Vedomosti-taloussanomalehti. Lehden tietojen mukaan Transnistrian parlamentin puhemies on esittänyt Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemiehelle pyynnön muuttaa Venäjän lainsäädäntöä siten, että Transnistrian liittyminen Venäjään olisi mahdollista.

Transnistrian tilanne on yksi entisen Neuvostoliiton niin sanotuista jäätyneistä konflikteista, joissa Krimin niemimaan nykyisen kriisin pelätään herättävän uutta liikehdintää. Transnistrian alue käytännössä irrottautui 90-luvun alussa käydyssä sisällissodassa Moldovasta.

Venäjän joukot päättivät sisällissodan vuonna 1992, ja Transnistriassa on edelleen venäläisjoukkoja. Venäjä perustelee läsnäoloaan vuoden 92 tulitaukosopimuksella. Yksikään YK:n jäsenvaltio ei ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä.

Transnistriassa vuonna 2006 pidetyssä kansanäänestyksessä noin 97 prosenttia äänestäjistä kannatti liittymistä Venäjään.

Moldovan kartta, johon ovat merkitty pääkaupunki Chișinău sekä Tiraspol. Karttaan ovat merkitty myös naapurimaat Romania ja Ukraina.
Moldova sijaitsee lähellä Mustanmeren luoteiskulmaa, mutta sillä ei ole kuitenkaan ole omaa merenrantaa. Kartassa punaisella on Transnistrian alue.Yle Uutisgrafiikka

Vedomosti-lehden tietojen mukaan Transnistrian parlamentin puhemies Mihail Burla esitti Venäjän duuman puhemiehelle Sergei Naryškinille, että duuma ottaisi myös Transnistrian huomioon lakihankkeessa, joka koskee toisiin valtioihin kuuluvien alueiden liittämistä Venäjään ilman näiden valtioiden suostumusta.

Burlan mukaan lakiesitys ei nykyisessä muodossaan mahdollistaisi Transnistrian liittymistä Venäjään.

Lakihanketta ajanut Oikeudenmukainen Venäjä -puolue on tosin eilen maanantaina vetänyt lakiesityksensä takaisin. Puolue perusteli päätöstä sillä, että se ei ole halua lakihankkeellaan häiritä Krimin niemimaan pikaista liittämistä osaksi Venäjää. Krimin liittämiseen ei puolueen mukaan tarvita lakimuutosta.