Kevätväsymys on sukua kaamosmasennukselle

Liian suuret toiveet ja haaveet suhteessa käytössä oleviin voimiin voivat johtaa kevätväsymykseen. Lähtökohta kevääseen on heikko, jos talvella on ollut huolia ja stressiä.

terveys
Mies ulkoiluttamassa räntäsateessa koiria Pohjoisrannassa Helsingissä 18. helmikuuta 2014.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kevään tulo ei ole kaikille myönteinen asia. Mielenterveys voi olla koetuksella. Kevääseen asetetaan helposti toiveita ja haaveita, joiden toteuttamiseen voimat eivät ehkä riitäkään.

– Voi alkaa pestä ikkunoita, laittaa huushollia kuntoon, möyriä kasvimaalla ja tehdä kaikenlaista. Sitten huomaakin että ei olekaan riittävän hyvässä kunnossa, vaan väsyy nopeasti, kuvailee Tampereen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Seppo Lind.

Stressaava talvi huono lähtökohta kevääseen

Lindin mukaan kokemusta keväästä määrittää se, missä mielentilassa kevääseen tullaan kylmästä talvesta. Jos talvella on ollut huolia ja stressiä, lähtökohta kevääseen on heikko.

– Valo lisääntyy, rima asetetaan korkealle ja tuntuu, että nyt maailma aukeaa. Silti kaikki ei menekään sormia napsauttamalla, Lind sanoo.

Joillakin hormonitason heilahtelut voivat aiheuttaa enemmän mielialamuutoksia kuin toisilla. Voidaan puhua niin sanotusta vuodenaikamielialasta.

– Kevätväsymys on oikeastaan samaa oireyhtymää kuin kaamosmasennus. Se vain ilmenee eri tavalla, Lind sanoo.

Riman alentaminen voi helpottaa kevätväsymystä

Läheisen mielenterveyden heikkenemistä voi olla vaikea havaita, mutta joitakin merkkejä on olemassa. Yksi niistä on sosiaalinen eristäytyminen. Toinen ovat univaikeudet.

– Univaikeuksiin reagoisin ensimmäisenä. Jos unta ei saa riittävästi, mikään muukaan ei onnistu, Lind sanoo.

Onneksi on myös olemassa apukeinoja, kun hälytyskellot soivat. Lindin mukaan kaikkein tärkeintä on, että on itselleen lempeä ja armollinen. On hyväksi kysyä itseltään, pitääkö oikeasti tehdä kaikki ne asiat, jotka mielessä pyörivät.

Myös ulkoilu raikkaassa ilmassa tekee hyvää mielialalle. Kolmas hyvän olon peruskivi on monipuolinen ravinto.