1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etäomaishoitaja ajaa jopa satoja kilometrejä ilman korvausta

Läheisestä huolehtimisessa vastuu ja sitovuus aiheuttavat stressiä omaishoitajalle. Etäomaishoitajaa ahdistaa myös liian pitkä välimatka läheiseen.

Osa etäomaishoitajista ajaa satojakin kilometrejä omaisensa luo esimerkiksi viikonloppuisin. Kuva: AP Graphics Bank

Etäomaishoitaja on henkilö, joka auttaa tai pitää huolta etäältä läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Hän hoitaa läheisensä asioita myös puhelimen ja etäteknologian avulla. Etäomaishoitaja voi olla läheisensä lapsi, isä tai äiti, sisar tai veli, muu sukulainen tai ystävä.

Etäomaishoitajuus ei ole päivittäistä hoivaa, vaan huolenpito tapahtuu viikonloppuisin ja loma-aikoina. Joskus etäomaishoitajuuden rajana on pidetty 50 kilometrin välimatkaa.

– Etäisyys on kuitenkin eniten tunneasia eli välimatkan koetaan olevan niin pitkä, ettei läheisestä voida huolehtia esimerkiksi päivittäin. Jotkut ajavat useita satoja kilometrejä esimerkiksi viikonloppuisin, kuvailee Silvo Nybacka Oulun omaishoitajat ja läheiset ry:stä.  

Etäomaishoitajat toimivat usein omalla tai läheisen kukkarolla eli he eivät saa esimerkiksi omaishoitajatukea tai kilometrikorvauksia.

– Ongelmaksi muodostuu myös se, jos omaiselle ei pystytä välimatkan takia järjestämään muutakaan hoitoa, Nybacka sanoo.

Myös negatiivisia tunteita

Omaishoitajuuteen kuuluu myös negatiivisia tunteita. Vastuu ja sitovuus aiheuttavat stressiä. Tunteiden jakaminen auttaa löytämään positiivisia asioita elämään.

– Vertaistukiryhmässä keskustelun merkitys korostuu. Luennot tai pitkät esitelmät eivät välttämättä rentouta parhaiten, vaan avautumisen ja tutustumisen jälkeen ryhmissä voidaan vaikkapa tehdä jotakin yhdessä.

Virkistyminen ja rentoutuminen ovatkin erittäin tärkeää omaishoitajalle.

– Suomessa on 65 000 etäomaishoitajaa, jotka ovat vaativassa ja sitovassa tilanteessa. Omaishoitajien määrä on varmasti paljon suurempi, jopa miljoona, kun mukaan lasketaan omaiset, jotka pitävät jostakin läheisestään huolta melko tiiviistikin, Nybacka arvioi.