Minna Canthin syntymästä 170 vuotta

Huomattavan suomalaisen naiskirjailijan Minna Canthin syntymäpäivänä liputetaan myös tasa-arvon kunniaksi.

Kotimaa

Tänään tulee kuluneeksi 170 vuotta Suomen ensimmäisen merkittävän naiskirjailijan Minna Cathin syntymästä. Canthin syntymäpäivänä liputetaan myös tasa-arvon kunniaksi.

Tulisieluinen naisasianainen Minna Canth sai ensimmäisenä naisena liputuspäivän vuonna 2003. Liputuspäivä virallistettiin vuonna 2007.

Canthin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa_ Työmiehen vaimo_ (1885),_ Papin perhe (1891) ja Anna Liisa_ (1895).

Canth käsitteli teoksissaan naisten usein raadollisia kohtaloita aikakautena, jolloin naistenoikeuksiin oltiin vasta heräämässä. Hän nosti novelleissaan, romaaneissaan ja näytelmissään esiin myös muita yhteiskunnan epäkohtia.

Canth kirjoitti uransa aikana myös useisiin sanomalehtiin.

Ulrika Wilhelmina Johnson syntyi 19.3.1844 Tampereella, mutta hän muutti kauppiasvanhempiensa mukana lapsena Kuopioon. Hän opiskeli kansakoulunopettajaksi Jyväskylässä, jossa hän tapasi aviomiehensä luonnontieteiden lehtorin Johan Ferdinand Canthin.

Aviomiehen kuoleman jälkeen seitsemän lapsen äidin tie vei takaisin Kuopioon, jossa hän teki menestyksekkään uran myös kauppiaana.

Minna Canth kuoli 12.5.1897 53-vuotiaana.