1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin sivalsi länttä: Krim erottamaton osa Venäjää

Presidentti Putin kuvailee Krimin tilannetta ja alueen halua liittyä Venäjään. Ukrainan uusi johto on hänen mielestään tehnyt vallankaappauksen ja avannut tien ääriaineksille. Länsimaat saivat myös Putinilta ankaraa kuritusta. Riemuitsevan parlamentin edessä hän ilmoitti ehdottavansa Krimin liittämistä Venäjään.

Vladimir Putin pitää puhettaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut parlamentin molempien kamarien yhteiskokouksessa Krimin tilanteesta.

Putinin mukaan Krimin kansanäänestys pidettiin kansainvälisen lain ja demokraattisten sääntöjen mukaisesti.

Krimin kaikkia kansanryhmiä kunnioitetaan ja Krimillä säilyy kolme tasa-arvoista kieltä: venäjä, ukraina ja Krimin tataari, Putin vakuutti.

Presidentin mukaan vuonna 1954 tapahtunut Krimin liittäminen Ukrainaan rikkoi kansainvälistä lakia. Krim on ollut ja tulee olemaan erottamaton osa Venäjää, Putin totesi. Hän vertasi Krimin halua liittyä Venäjään vuonna 1991 tapahtuneeseen Ukrainan eroon Neuvostoliitosta.

Putin arvosteli rajusti Ukrainan uutta hallitusta. Hänen mukaansa mukana on uusnatseja ja ääriaineksia, jotka saavuttivat valtansa aseilla uhkaamalla. Hän tuomitsi Ukrainan nykyisen "niin sanotun hallituksen", joka suoritti Putinin mielestä vallankaappauksen. Ukrainassa nähtyihin levottomuuksiin on osasyyllinen myös länsi, joka kannusti protestoijia.

Krimin on kuuluttava voimakkaaseen valtioon, joka ei voi olla mikään muu kluin Venäjä, hän totesi.

Putin kiitti Krimin venäjämielisiä joukkoja, jotka eivät ole ryhtyneet väkivaltaan. Hän vakuutti jälleen, ettei Venäjän armeijan sotilaita ole Krimillä tukikohtien ulkopuolella, eikä sotilaiden määrä tukikohdissa ole ylittänyt 25 000:tta.

Putin osoitti sanojaan myös Yhdysvalloille, jonka politiikka ei hänen mielestään perustu kansainväliseen lakiin, vaan voimapolitiikkaan. Länsimaat ovat Putinin mielestä "ylittäneet rajan" ja toimineet ammattitaidottomasti ja vastuuttomasti. Kiinaa Putin sensijaan kiitti Kiinaa Ukrainalle osoitetusta tuesta.

Venäjä ei kaipaa Ukrainan laajempaa hajottamista, Putin totesi. Hän toivoi, että länsi rauhoittuisi hysteriastaan ja tunnustaisi, että Venäjällä on kansallisia intressejä, joita on kunnioitettava. Hän ei halua sytyttää vastakkainasettelua, vaan puolustaa Venäjän etuja.

- Meidän on päätettävä, puolustammeko etujamme, vai jatkammeko loputtomiin niiden luovuttamista pois, hän kysyi.

Putin ilmoitti riemuitsevien kansanedustajien edessä ehdottavansa vielä tänään Krimin ja Sevastopolin liittämistä Venäjän federaatioon. Hän sanoi, ettei usko parlamentin vastustavan ehdotusta. Kansanedustajat nousivat seisomaan taputtaen käsiään.