1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Huumekierre romahdutti nuorenparin elämän

Kolmikymppisen Jarkko Laineen uusin kirja kertoo huumeista, niihin liittyvistä rikoksista ja kuolemasta. Traaginen tarina sijoittuu pääasiassa Lahden keskustaan ja Ahtialaan.

kirjallisuus
Kirjailija Jarkko Laine
Johanna Talasterä / Yle

Kirjan traagiset tapahtumat eivät ole sattuneet Jarkko Laineelle itselleen, mutta jotkin asiat perustuvat hänen kuulemiinsa tositarinoihin. Mutta vain löyhästi, pääasiassa Piikki hihassa - ikuisesti sinun on kirjailijan omaa mielikuvitusta.

Puhekielellä kirjoitetussa kirjassa viljellään kirosanoja.

- Varmaan tämä on rankimpia kirjoja, mitä Suomessa on kirjoitettu, mutta kyllä sen pystyy pyörtymättä lukemaan, sanailee Jarkko Laine.

Trukkikuskina työskennellyt Laine on ollut pitkään työttömänä. Kirjoittamisen hän aloitti kolmisen vuotta sitten. Uusin kirja on tavallaan kommentti Suomessa ikuisesti käynnissä olevaan huumaisainepoliittiseen keskusteluun.

Mutta mikä on Laineen oma suhtautuminen huumeisiin?

- Ne, jotka vetävät huumeita, vetäköön. Kirja ei ole omaelämäkerrallinen tai huumemyönteinen, mutta en tuomitse ketään huumeidenkäytön takia.

Isän kuolemaa seuraa huumekierre

Parikymppiset Ruisku ja Nina ovat onnellisia. He ovat juuri menneet kihloihin ja molempien tavoite on päästä opiskelemaan. Töitäkin on.

Yhtäkkiä Ninan isä kuolee onnettomuudessa. Hän upottaa suruaan riekkumalla baareissa ja päätyy kokeilemaan huumeita.

Hetkeksi huumeet tuovatkin helpotusta ja kierre on valmis. Kohta annos on saatava joka päivä entistä vahvempana. Pian poikaystävä sekoaa samoihin kuvioihin ja nuoren parin elämä romahtaa.

- Huomattavan nopeasti homma lähtee kirjassa käsistä, mutta joskus se menee niin oikeassakin elämässä.

Huomattavan nopeasti homma lähtee kirjassa käsistä, mutta joskus se menee niin oikeassakin elämässä.

Jarkko Laine

Tapahtumat sijoittuvat Lahden keskustaan ja Ahtialaan. Välillä käydään myös Hollolassa, josta Jarkko Laine on kotoisin. Kirjassa mainittu puu löytyy Hollolasta. Jos ohjeet lukee tarkkaan, sen voi löytää.

Näkyvätkö huumeet Lahden rokkipiireissä?

Jarkko Laine on soittanut muutamissa rokkibändeissä ja elättelee edelleen hienoista haavetta muusikon urasta. Hän tekee sanoituksia oman bändinsä kappaleisiin ja tarkoitus on, että telakalle pistetty yhtye heräisi vielä henkiin.

On vanha klisee, että huumeita käytettäisiin nimenomaan rokkipiireissä. Näkyykö kirjan kaltaista sekoilua lahtelaisissa baareissa?

- Yllättävän vähän baareissa näkyy mitään kaman vetoon viittaavaa. Luulen, että kovia huumeita käyttävät vetävät aineet kotona tai ainakin piilossa baarin vessassa. Hommat hoidetaan jemmassa.

Fantasiakirjoja kirjoittanut mies joutui uuden kirjan myötä tekemään paljon huolellista taustatyötä. Hän selvitti asioita muun muassa poliisilta ja sairaanhoitoalan ammattilaisilta.

- Monenlaisia pikkuasioita täytyi selvittää, muun muassa huumeiden käyttöön ja näpistyksestä langetettaviin rangaistuksiin liittyen.

Monenlaisia pikkuasioita täytyi selvittää, muun muassa huumeiden käyttöön ja näpistyksestä langetettaviin rangaistuksiin liittyen.

Jarkko Laine

Mielessä pyörii pari ideaa seuraavaksi kirjaksi. Voi olla, että kaksi aiempaa Tuhkametsä-fantasiakirjaa saavat jatkoa. Tai ehkä seuraavakin tarina sijoittuu lahtelaisten nuorten elämään.

- Olen jäänyt koukkuun kirjoittamiseen, en enää osaa olla kirjoittamatta. Ei tällä kyllä rikastu. Vaikka olisihan dollareita vielä joskus tosi kiva saada, naurahtaa Jarkko Laine.

Lue seuraavaksi