Näkökulma: Juopottelu loppuu, jos kaljaa ei saa kaupasta iltakuuden jälkeen – ja lehmät lentävät

Oluen myyntiaikojen rajoittamista entisestään on suunniteltu, jotta saataisiin suitsittua Suomen kansan juopottelua. Onko aikarajojen asettaminen oikea ratkaisu tai edes tarpeen, koska emme me kaikki dokaa, pohtii toimittaja Johanna Talasterä kolumnissaan.

Kuva: Yle

Alkoholikulttuuri on siistiytynyt Suomessa huimasti parinkymmenen vuoden aikana.

Villillä 1990-luvulla jotkut tulivat säännöllisesti arkena työpaikalle krapulassa, ja siitä ei ainakaan nuorisoradion toimituksessa oltu moksiskaan, jos vain työnsä hoiti. Itse asiassa erityisesti miesten keskuudessa krapulainen työkaveri oli vähän niin kuin sankari.

”Jätkä oli eilen radalla!”Taputeltiin olalle ja naureskeltiin toverin pahaa oloa.

Kirjailijat eivät ole juoppoja hampuuseja esi-isiensä tapaan. Rokkimuusikot eivät vietä viinanhuuruista elämää kuten 80-luvulla.

Enää röpöttelijä ei ole sankari. Kulttuuri toimituksissa on alkoholinkäytön suhteen siistiytynyt: satunnaista krapulassa töihin tulevaa katsotaan karsaasti, ehkä jopa hiukan säälien. Keskellä viikkoa dokaamisesta on tullut paheksuttavaa.

**Kirjailijat eivät ole juoppoja **hampuuseja esi-isiensä tapaan. Rokkimuusikot eivät vietä viinanhuuruista elämää kuten 80-luvulla.

Tavallinen nuoriso ei juopottele joka perjantai ja lauantai samaan tapaan kuin aiempina vuosina. Känni ei ole muotia teinimaailmassa. Pilvi sen sijaan on, mutta se on sitten ihan toinen juttu.

Suomessa on aina vedetty huikkaa. Viina on ollut joillekin – ja on yhä – iso ongelma. Meillä tulee iäti olemaan ongelmakäyttäjien ryhmä, kansaosa, joka juo alkoholia. Lasia kallistellaan, vaikka kaupassa ei myytäisi kaljaa kuuden jälkeen. Känni vedetään, hitto vie, vaikka alkoholi olisi kokonaan kielletty!

Kieltolain aikaan myytiin kotipolttoista ja rällättiin salakapakoissa. Mummun mummu oli pirtukauppias, joka laittoi meidän silloin vielä alle 10-vuotiaan mummun soutamaan Vanajalla pirtuvenettä.

Mummunmummu istui veneen perässä haulikko poikittain polvillaan. Pirtun kanssa huseerattiin kielloista ja vaarasta huolimatta.

Känni vedetään, hitto vie, vaikka alkoholi olisi kokonaan kielletty!

Tuskin keskikaljan myyntiä koskevat aikarajoitukset saavat juopot jättämään tölkit kauppaan. Jeppe hankkii juomansa ennen iltakuutta.

Todennäköisin seuraus on pikkuisten maaseutukauppojen kuolema. Kesämökille lähdettäessä saunakaljat on pakko ostaa jo kaupungin isosta marketista, jos mökkipaikkakunnan kyläkauppa ei saa myydä olutta kuuden jälkeen.

Ostetaan sitten samalla kaupungista viikonlopun ruuatkin.