Spotify ei ole mörkö – musiikkipomo ei ymmärrä artistien pelkoa huonoista tuloista

Universal Musicin toimitusjohtaja Max Hole ei yhdy artistien pelkoon suoratoistopalvelujen huonoista tuloista. Hole uskoo artistien mielen muuttuvan, kunhan suoratoisto yleistyy yhtä paljon kuin esimerkiksi Spotifyn kotimaassa Ruotsissa. Kansainvälisen musiikintuottajajärjestön mukaan suoratoistopalveluiden käyttö kasvaa räjähdysmäisesti.

kulttuuri
Universal Musicin toimitusjohtaja Max Hole.
Universal Musicin toimitusjohtaja Max Hole.Britta Perdersen / EPA

Moni artisti on ollut pettynyt musiikkipalvelu Spotifyn tuomiin tuottoihin. Suomessa muun muassa Anssi Kela on arvostellut palvelusta saamiaan korvauksia. Myös esimerkiksi brittiläisen Radioheadin laulaja Thom Yorke on arvostellut kovin sanoin Spotifyta.

Levyjätti Universal Musicin Group Internationalin toimitusjohtaja Max Hole ei näe artistien tulotasoa ongelmana suoratoistopalveluissa. Hole kommentoi Yle Uutisille artistien huolia huonoista tuloista kansainvälisen musiikintuottajajärjestön IFPI:n tiedotustilaisuudesta.

– Minusta tämä on enemmänkin tiedotusongelma. Meidän täytyy kumota näitä myyttejä siitä, kuinka paljon artistit tienaavat suoratoisto- ja tilauspalveluista ja saada heidät ymmärtämään, että tämä malli on erilainen. CD-levyjen ja latausten maailmassa raha käytetään yhdessä päivässä, kun taas tilauspalvelussa raha jakautuu pitkälle aikavälille.

Ruotsissa suoratoisto on vallannut musiikkimarkkinat

IFPI:n tänään julkaistujen tilastojen mukaan suoratoisto- ja tilauspalvelujen, kuten Spotifyn, Deezerin ja Google Playn käyttö kasvoi huimat 51 prosenttia vuonna 2013. Suoratoistopalveluilla on jo arviolta 28 miljoonaa maksavaa asiakasta.

– Jos katsotaan vaikkapa naapurianne Ruotsia, artistit ovat ryhtymässä tukemaan yhä enemmän suoratoistomalleja, koska he ovat huomanneet tuottojensa nousseen seitsemän, kahdeksan vuotta sitten olleelle tasolle, toimitusjohtaja Max Hole kertoo Yle Uutisille.

Spotifyn perustaja Daniel Ek on ruotsalainen. Ruotsissa ja Norjassa sen ja muiden suoratoistopalvelujen käyttö muodostaa jo 70 prosenttia koko musiikkimarkkinoista.

Netin musiikkipalveluista suosituin Spotify tarjoaa käyttäjilleen sekä ilmaisen että maksullisen palvelun. Spotify maksaa korvauksia musiikin toistosta musiikin oikeuksien haltijoille, jotka maksavat artisteille omien sopimustensa mukaan. Spotify on kertonut maksavansa korvauksina 70 prosenttia musiikista kertyvistä tuloista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.