Pula-ajan sapuska osuu nykyisiin ruokatrendeihin

Mikkelissä on torjuttu yksinäisyyttä muistelemalla pula-aikoja ja etenkin pula-ajan ruokia. Mikkelin seudun invalidit ry:n tapahtumassa maisteltiin muun muassa ruisperunahuttua ja tönkkösuolattuja muikkuja.

Kotimaa
Tönkkösuolattua muikkua.
Tönkkösuolattua muikkua.Adam Bellgrau / Yle

Ruisperunahuttu on porissut perinnekokki Eila Kosken valvovan silmän alla jo pidemmän aikaa. Hutun lisäksi tarjolla on muun muassa tönkkösuolattua muikkua ja pula-ajan voita, jossa pääaineena on joko porkkana tai peruna. Vaikka puhutaan pula-ajan ruoasta, pitäisi siitä irrota tarpeeksi energiaa päivän töihin.

– Kyllä siitä varmaan ainakin tämän päivän työläinen saa. Se on sillä lailla laskettu, perinnekokki Eila Koski arvioi.

– Ennen työ oli rankempaa. Epäilen pahasti, että läskitiinulla olisi vielä pitänyt käväistä.

Pula-ajasta idea viriketoimintaan

Pula-ajan ruoat toimivat nyt virikkeenä sille, että vanhoja aikoja muistellaan makujen ja tuoksujen kautta. Jos palaute on hyvää, torjutaan yksinoloa jatkossakin ruoan avulla.

– Tämä houkuttelee ihmisiä olemaan yhdessä. Siinä on samalla tekemistä, syömistä ja juodaan vielä korvikkeetkin rinkeleiden kera, sanoo Mikkelin seudun invalidit ry:n virikeohjaaja Sinikka Boholm.

Paikalle saapui yli kolmekymmentä henkilöä muistelemaan ja maistelemaan.

– Hyvää on, tosi hyvää. Tämä (leipä) on vaan vähän kovaa, mutta muuten on hyvää, mikkeliläinen Irja Marttinen pohti aterian ääressä.

– Tämä on parempaa kuin sotavuosien aikaan, Eero Jokinen arvioi.

Puhdasta lähiruokaa

Niukoista aineksista rakennettu pula-ajan ruokalista osuu yllättävän hyvin myös nykyisiin ruokatrendeihin.

Perinnekokki Eila Koski
Perinnekokki Eila KoskiTimo Ikonen / Yle

– Kun ajatellaan, niin mikä sen puhtaampaa ja lähiruokaa on. Ja halpaa. Sekin on tänäkin päivänä tärkeä asia, perinnekokki Eila Koski sanoo.

Pula-ajan ruokatarjoilut korvikekahveineen maksavat kokin laskujen mukaan noin euron - puolitoista per henkilö.