Onnettomuustutkijat ymmällään Turun kerrostalopalon leviämisen nopeudesta

Maanantainen tulipalo Turun Pansiossa eteni poikkeuksellisen nopeasti. Yleensä kerrostalopalot rajoittuvat huoneistoon, jossa palo on syttynyt. Pansion kerrostalo sen sijaan kärsi suuria tuhoja.

Kotimaa
Palaneen talon seinä ja mustunut, rikkoutunut ikkuna.
Niko Kotiranta / Yle

Tuli eteni poikkeuksellisen nopeasti Kemppilänkadulla Pansiossa maanantaina palaneessa kerrostalossa. Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan syttymissyy on yhä mysteeri tutkijoille.

Kipeimmin vastausta kaipaa kysymys, miksi palo eteni kerroksesta toiseen yllättävän nopeasti.

- Kerrostalopaloja, joissa vielä jätetään huoneiston ovi auki poistuttaessa, on vähän väliä. Tällaista palon leviämistä en ole aiemmin nähnyt.

Nurmi on palopäivänä päivystäneen palopäällikön Mika Kontion kanssa yhtä mieltä siitä, että kerrostalopalossa oli ainekset suurkatastrofiin.

- Ihmiset eivät pystyneet olemaan omissa huoneistoissaan, mikä on normaalisti turvallinen paikka, jos muualla kerrostalossa palaa. He joutuivat poistumaan parvekkeille ja vielä siinäkin tilanteessa ovat osittain altistuneet savulle.

Tutkimuksen toivotaan parantavan turvallisuutta

Nurmi ei usko, että virheet tai puutteet talon rakennus- tai paloturvallisuusmääräyksissä olisivat aiheuttaneet palon. Hän ei osaa myöskään vielä arvioida käytettyjen materiaalien osuutta palossa.

- Tässä nyt selvitetään, mikä on aiheuttanut syttymisen ja mikä on ollut palokuorma siinä huoneistossa, josta palo on saanut alkunsa.

Onnettomuustutkimuskeskus tutkii paloa siinäkin toivossa, että sen leviämisestä voitaisiin ottaa oppia. Tulipalossa kuoli yksi. Viisi vietiin sairaalahoitoon ja koko kerrostalo evakuoitiin.

- Näillä muilla ihmisillä, jotka olivat syttymishuoneiston ulkopuolella, oli aito hengenvaara. Pelastuslaitos joutui tekemään vaativan pelastusoperaation. Tästä koetetaan ottaa opiksi. Teemme tätä työtä pelkästään sen eteen, että turvallisuutta saataisiin parannettua.

Poliisi selvittää, liittyykö palon syttymiseen rikosta.