1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Moskova

Viisi lappilaista yritystä tähyää Moskovaan

Jotkut lappilaisyritykset suunnittelevat liiketoiminnan laajentamista Venäjän Moskovan alueelle. Viisi lappilaisyritystä on perehtynyt alkuvuoden aikana Moskovan markkinoihin.

Moskovan uusi kansainvälinen liikekeskus, Moscow City, nousee vain muutaman kilometrin päähän Kremlistä. Liikekeskus sisältää valmistuttuaan muun muassa parikymmentä pilvenpiirtäjää. Kuva: Rovaniemen Kehitys Oy

Matchmaking Moscow -koulutukseen osallistuivat Ekowell Oy, Rovaniemen Painatuskeskus Oy ja SantaPark Rovaniemeltä sekä Peltoniemi Kalusteet Kemijärveltä ja Pellopuu Oy Pellosta.

Kyseessä on Lapin Ely-keskuksen tilaama koulutus, jonka vastuullisena tuottajana on toiminut Rovaniemen Kehitys Oy. Varsinaiset koulutuspalvelut on tilattu rovaniemeläiseltä Oy Barents Consulting Ltd -yhtiöltä, jonka toimitusjohtaja Ari Huhtala on vastannut koulutuksista sekä kaikista matkan käytännön järjestelyistä. Huhtalalla itsellään on jo yli 22 vuoden kokemus Venäjältä.  

- Moskova on keskeisin väylä päästä Venäjän markkinoille. Vaikka Murmansk onkin meille lappilaisille tärkeä, kauppa sinnekin syntyy enimmäkseen Moskovan kautta, Huhtala sanoo.

- Moskovan-matka täytti odotuksemme. Minulla oli matkan aikana yhteensä 12 tapaamista. Näistä kahdeksan on potentiaalisia oman alamme partnereita, jotka valikoimme yhdessä Ari Huhtalan kanssa tarkasti ennakkoon. Kaikki neuvottelukumppanit olivat aidosti kiinnostuneita yhteistyöstä. Ilman tulkkausapua ja järjestelyjä paikan päällä emme olisi onnistuneet näin hyvin, Pellopuu Oy:n aluemyyntipäällikkö Kim Paasonen sanoo.

Pellopuulla on pitkät kokemukset ja Paasosellakin jo yli 15 vuoden kokemus vastaavista partnerinhakumatkoista. Tähän kokemukseen nojautuen Paasonen uskookin, että noin kolmen Moskovassa tavatun kontaktin kanssa syntyy konkreettista kauppaa. Muutama heistä on jo tulossa Pelloon tutustumaan tehtaaseen ja hirsitaloihin.

Rovaniemeläinen Ekowell puolestaan sai tähän koulukseen liittyvän partnerietsinnän aikana tiedusteluja ja tarjouspyyntöjä maalämpöpumppujen toimittamisesta Moskovan alueelle. Vaikeaksi yhtiö on kokenut Venäjän maahantuonti- ja tullauskysymykset. Markkina-alueena Ekowellilla on toistaiseksi ollut Suomi ja Norja, mutta yhteistyöselvityksiä on tehty Murmanskin alueella. Moskovasta yhtiö etsii jälleenmyyjää, josta voisi myöhemmin kehittyä Ekowellin tuotteiden päämaahantuoja koko Venäjälle.

Vastaava Rovaniemen Kehitys Oy:n vetämä koulutus on parhaillaan käynnissä myös Murmanskin alueelle. Siinä mukana on kuusi lappilaista yritystä.