Kotkan koulut myyvät ylijäämäruokia henkilökunnalle

Kotkan kouluissa kokeillaan kevään aikana jämäruokien myyntiä henkilökunnalle. Ulkopuolisille ruokaa ei myydä turvallisuussyistä.

Otsola, Kotka
Nainen nostaa ruokaa muoviastiaan
Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kotka on yksi niistä kunnista, jotka ovat alkaneet myydä ylijääneitä ruokia koulun omalle väelle.

Ruoan myynti alkoi ensimmäisenä Otsolan ja Mussalon kouluissa, mutta loputkin koulut alkavat myydä jämäruokaa maaliskuun loppuun mennessä. Otsolan koulussa ruokamyynti on otettu positiivisesti vastaan.

– Tästä on saatu yllättävän hyviä kokemuksia. Ainakin koulun henkilökunta, joka tätä ruokaa saa ostaa, on ollut iloinen asiasta, kertoo vastaava ravitsemistyöntekijä Eeva Korhonen.

Otsolan koulussa litran annoksia menee kaupaksi 2–6 päivässä. Yksi annos maksaa kolme euroa.

– Koulun hernekeitto ja kastikkeet ovat suosittuja, kertoo Eeva Korhonen.

Lähtökohtana nollahävikki

Kouluruoan myynnin tarkoituksena ei ole tienata kouluruoalla, vaan saada ylijäämäruoat hyötykäyttöön. Muuten ruoka päätyy biojätteeksi.

Ruokaa myydään vain henkilökunnalle turvallisuussyistä.

Kaisa Havana

– Lähtökohtana on se, ettei hävikkiä tule. Jos ruokaa jää paljon yli, olemme epäonnistuneet mitoituksessa, sanoo palvelupäällikkö Kaisa Havana Kymijoen Ravintopalveluista.

Esimerkiksi Otsolan koulussa ruokaa jää joka päivä oli keskimäärin 8–10 litraa. Silti jämäruokia saa ostaa vain koulun oma väki.

– Koulut ovat lukittuja. Ruokaa myydään vain henkilökunnalle turvallisuussyistä, sanoo palvelupäällikkö Kaisa Havana.

Koulut ovat kokeilleet ylijäämäruokien myyntiä tähän mennessä ainakin Jyväskylässä, Kuopiossa ja Hollolassa.

Kotkan koulujen ylijäämäruokamyynnistä kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.