1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Oman paikallislehden katoaminen on isku kunnalle

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen on surullinen paikallislehti Ulvilan Seudun ajautumisesta konkurssiin. Kaupungin oma lehti on ollut imagolle merkittävä asia.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Paikallislehti Ulvilan Seudun ajautuminen konkurssiin on Satakunnassa sijaitsevalle Ulvilan kaupungille ikävä uutinen. Se on ollut muun muassa runsaan 13 600 asukkaan kaupungin virallinen ilmoituslehti.

– Otin uutisen varsin surullisena vastaan. Virallista kantaa kaupungilla ei ole, mutta oma paikallislehti on kaikille kunnille merkittävä asia, Ulvilan kaupunginjohtaja Moilanen sanoo.

Moilanen pitää Ulvilan Seudun todennäköistä katoamista takaiskuna myös journalismin ja paikallisen julkisen keskustelun kannalta.

– Tiedonvälityksessä paikallislehti on tärkeä, koska uutiskynnys on riittävän matala, jotta kunta ja kunnan toimijat saavat asioita levitetyksi uutisen muodossa, kaupunginjohtaja sanoo.

Jatkaja toiveissa

Ulvilan kaupunki on pitänyt Ulvilan Seutua ainoana virallisena ilmoituslehtenään. Lain mukaan kunnan ilmoitustaulu riittää viralliseksi kuulutus- ja viestintäpaikaksi, mutta käytännössä Ulvila joutuu valitsemaan uuden lehden viralliseksi viestintäkanavakseen.

Tiedonvälityksessä paikallislehti on tärkeä, koska uutiskynnys on riittävän matala.

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen

Ulvilan kaupunginjohtaja toivoo, että Ulvilan Seutu saisi jatkajan kokemäkeläisen omistajan kaatumisen jälkeen. Kaupunki ei voi itse lähteä lehteä pyörittämään tai voimakkaasti tukemaan taloudellisesti, mutta esimerkiksi ilmoitustuloja luvataan myös mahdolliselle uudelle yrittäjälle.

– Tietojemme mukaan torstain Ulvilan Seutu on lehden viimeinen numero. Toivomme, että Ulvilassa ilmestyisi jatkossakin paikallislehti, joka ottaa Ulvilan omakseen. Tämä voisi olla myös isomman alueen lehti, kunhan se käsittelee Ulvilan asioita, Moilanen sanoo.

Alma ei ole kiinnostunut

Ulvilan Seudun mahdollisia tulevia ostajakandidaatteja ei löydy ainakaan Alma Median suunnalta.

Alma Aluemedian johtaja Kari Juutilainen sanoo Yle Satakunnalle, että Ulvilan talousalue on liian pieni kannattavan ja Almaa kiinnostavan paikallislehden julkaisutoiminnan kannalta.

– En koskaan sano ei koskaan, mutta me olemme jo pari vuotta sitten päätyneet siihen, että emme ole Ulvilan Seudun omistamisesta kiinnostuneita, Juutilainen sanoo.

Alma Mediaan kuuluva Alma Aluemedia on Satakunnassa vahva lehtiyhtiö, joka julkaisee muun muassa Satakunnan Kansaa, Kankaanpään Seutua ja Sydän-Satakuntaa.

Alma on joutunut etsimään kokemäkeläisen kirjapainon konkurssin takia uuden painopaikan neljälle lehdelleen. Nämä lehdet painetaan jatkossa Tampereella Alman yhteispainossa. Juutilaisen mukaan pidentyvä matka ei vaikuta asiakkaiden saamaan palveluun, eli lehtien pitäisi hänen mukaansa tulla asiakkaille entiseen tapaan.