Halli voi Itämeressä hyvin - kiitos vähäisen jään

Halli eli harmaahylje lisääntyy mielellään avoveden ja jään reuna-alueilla eli sille olosuhteet ovat olleet tänä talvena hyvät. Norpalla on ollut hankalampaa; se tarvitsee pesää varten lumikinoksen tai jääröykkiön.

Harmaahyljettä ei ole Suomessa luokiteltu uhanalaiseksi. Sitä saisi metsästää vuodessa 1 050 yksilöä, mutta esimerkiksi viime metsästyskaudella niitä kaadettiin vain hieman yli 200. Kuva: Jaakko Kyläsalo / Yle

Hallille eli harmaahylkeelle tämä talvi on ollut hyvä lisääntymisen kannalta, koska se lisääntyy mieluiten avoveden ja jään reuna-alueilla. Se synnyttää yleensä avojäälle, mutta jos jäätä ei ole, se voi synnyttää myös rannalle.

Norpalle talvi on ollut hankalampi. Se viihtyy jään alla ja kaivaa pesänsä lumikinokseen tai jääröykkiöön. Jos sellaisia ei löydy, poikasilla ovat huonot mahdollisuudet.

Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtaja Teemu Tastin mukaan Suomenlahdelta onneksi jäätä kuitenkin löytyy jonkin verran.

- Jäätä on linjan Kuutsalo-Hamina itäpuolella. Jääkartan mukaan myös Viipurinlahdella on hyvännäköisiä ajojäitä. Luulen, että jonkinlainen lisääntymismenestys norpalla on tänä talvena ollut.

Norppia oli Suomen merialueilla vielä muutama kymmenen vuotta taaksepäin enemmän kuin halleja. Nyt asetelma on kääntynyt toisinpäin.

- Norppakanta Itämerellä on jossain 10 000 yksilön tietämissä. Ihan tarkkaa tietoa ei ole, mutta ne ovat pääasiassa Perämerellä, kertoo Tast.

- Halleja puolestaan on Itämeressä yli 30 000 eli hallikanta on yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten pelättiin, että halli kuolee Itämeressä sukupuuttoon. Hallikanta on elpynyt tosi nopeasti.

Norppa liikkuu luultua enemmän

Sekä halleja että norppia on alettu merkitä, joten nyt saadaan tietoa niiden liikkeistä.

- Halleista on havaittu, että ne osaavat uida rysältä rysälle. Käyvät ikään kuin seisovassa pöydässä aterioimassa, kertoo Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast.

- Ne myös tekevät pitkiä matkoja. Loviisassa merkitty halli saattaa löytyä seuraavana talvena jostain Gotlannin vesiltä.

Norpista luultiin aiemmin, että ne ovat kovin paikallisia eläimiä. Tast kertoo, että merkitsemiset ovat kuitenkin paljastaneet, että ne liikkuvat paljon. Perämerellä merkitty norppa saattaa olla hetken kuluttua Viron rannikolla.