Vedennousu säikäytti Rovaniemellä

Rovaniemellä yllättävä vedennousu Kemijoen jäälle huolestuttaa Talviuinnin MM-kisojen järjestäjiä. Torstaina alkavien kisojen kilpailunjohtaja Seppo Arvion mukaan vedennousu on huolestuttava, mutta se ei toistaiseksi vaikuta kisojen järjestämiseen. Kisoihin odotetaan tuhatta kolmeasataa karaistunutta uimaria 34 maasta.

avantouinti
Vettä jäällä Jätkänkynttilän sillalla Rovaniemellä
Rovaniemen kaupunki siirsi moottorikelkkareittiä piirun rantaan päin vedennousun takia Jätkänkynttilän alapuolella 18.3.2014 Jarmo Honkanen / Yle

Poikkeuksellisen lämmin ja aikainen kevät järjestää viime päivien pakkasista huolimatta tykytyksiä Talviuinnin MM-kisojen järjestäjille Rovaniemellä. Kisojen kilpa-avanto sijaitsee Jätkänkynttiläsillan alapuolella muutaman sadan metrin päässä. Avanto on Kemijoessa suojaisan kallioniemekkeen alapuolella tyynessä vedessä kaupungin uimarannan edustalla. Kilpailujohtaja Seppo Arvio kertoo, että vesi alkoi puolen päivän jälkeen yllättäen nousta jokijäälle.

– Oltiin heti yhteydessä Kemijoki Oy:n valvomoon ja heidän kertoman mukaan siellä tähän virtaamaan ja säännöstelyyn liittyen jotain muutoksia on ollut, sanoo Arvio.

Kemijoki oy:n edustajaa ei tavoitettu alkuiltaan mennessä kommentoimaan tätä asiaa Yle Lapille. Yhtiö säännöstelee Kemijokea lukuisilla voimalaitoksilla ylä ja alajuoksulla.

Vesi lainehti jäällä

Iltapäivällä kolmen aikoihin Ylen toimittajan ja kuvaajan käydessä Talviuintikisojen järjestyspaikalla vesi lainehti laajoilla alueilla joen keskivaiheilla ja vastarannalla Pohjanhovin edustalla. Keskellä virtaa noin ravintolalaivan kohdalla oli suuri uhkuavanto josta voimakas virran pyörre nosti vettä jäälle.

Ounasvaaran puoleisella rannalla talviuintikisojen MM-avannon vaiheilla vettä ei ollut jäällä. Kaupungin työntekijät siirsivät tuolloin moottorikelkkareittiä hieman lähemmäksi ranta ja kisa-aluetta, koska jäälle noussut vesi oli kastellut osan reitistä, joka oli aiemmin siirretty kauemmas rannasta uintikisojen vuoksi.

Lapin pelastuslaitosta edustava Rovaniemen palopäällikkö Ari Saarenpää arvioi vedennousun johtuvan hyvin aikaisesta keväästä, joka on ohentanut jäätä joiltain kohden ja siksi vesi on päässyt jäälle. Saarenpää arvioi, että uintikisat pystytään järjestämään. Saarenpään mukaan kaupunki huolehtii kelkkareitistä ja kaupungin edustajat ovat kertoneet, että jään mittausta tehostetaan veden vuoksi.

Yleisön jäärajoituksista eri käsityksiä

Kilpailujohtaja Seppo Arvion mukaan vedennousu jäälle huolestuttaa, mutta ei toistaiseksi vaikuta kisoihin. Kisayleisön paikka on kokonaan rannalla, he katselevat 25 metrin kisarataa lumimuurin yli. Yleisön pääsy estetään kisapaikan puoleisella rannalla nauhoilla ja vartiomiehillä.

Keskustan puoleiselle rannalle laitetaan Arvion mukaan varoitusmerkkejä jotka kieltävät menemästä jäälle, mutta siellä ei ole vartijoita.

Kaupungin turvallisuuspäällikön Kari Tiermaksen käsityksen mukaan myös keskustan puoleisella rannalla olisi kisojen ajan vartijoita kieltämässä jäälle menon. Tiermaksen mukaan kelkkareitin jäänpaksuus mitataan keskiviikkona ja sitä seurataan tiiviisti. Avantouintikisojen avannon ympäristön jäänvahvuuden seuranta ja turvallisuusjärjestelyt kuuluvat Tiermaksen mukaan kisojen järjestäjille.

Jäälle noussen veden vuoksi näkymä Rovaniemen keskustan puoleisella rannalla on sellainen, ettei jäälle siellä ole kenelläkään turvallista enää mennä jos on ollut aiemmin talvellakaan.