1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Historiallisesti arvokas Pulsan asemayhteisö etsii uusia käyttäjiä

Lappeenrannassa sijaitsevalle Pulsan asemayhteisölle etsitään kuumeisesti uutta käyttöä. Asemayhteisö on ollut vailla asukkaita sen jälkeen, kun sairaanhoitopiiri lopetti palveluiden ostamisen alkoholistien ja mielenterveyskuntoutujien hoitolaa pyörittäneeltä yhdistykseltä. Historiallisesti ainutlaatuinen asemayhteisö on nyt kylmillään.

Kuva: Yle

Junat ohittavat vuonna 1870 rakennetun Pulsan aseman nykyään pysähtymättä.

Asemayhteisö on ollut ilman asukkaita ja kylmillään vuodenvaihteesta lähtien. Nyt aseman kohtalo on auki.

Rakenteet eivät puhtaasti kärsi, mutta kun rakennus on pidempään kylmillään, niin sinne tulee helposti aittamainen tuoksu.

Heikki Svinhuvud

- Toivoisimme tietenkin, että tälle löytyisi joku hyvä kohde, joka voisi ottaa tämän hoidettavakseen meidän yhdistykseltämme, sanoo voittoa tavoittelemattoman Pulsan hoitokotiyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Svinhufvud.

Kiinteistöjen omistajalla Pulsan hoitokotiyhdistyksellä ei ole enää käyttöä eikä taloudellisia edellytyksiä ylläpitää asemayhteisöä.

Rakennustutkijan mukaan asemayhteisön säilyttäminen kokonaisuutena olisi tärkeää.

- Ongelma on siinä, että se kokonaisuus rapistuu. Huono kehitys alkaa siitä, jos siellä on vain osa rakennuksista käytössä, amanuenssi Miikka Kurri Etelä-Karjalan museolta toteaa.

Hoitokotitoiminnan loppumisella oli kohtalokkaita seurauksia

Selvää on, että uusi toimija tulisi löytää nopeasti.

Jos rakennukset jäävät odottamaan parempaa tulevaisuutta, niin ne sitten rapistuvat ja ilkivalta ja muut ongelmat helposti tulevat ja sieltä on sitten vaikeampi löytää sitä onnellista loppua.

Miikka Kurri

- Rakenteet eivät puhtaasti kärsi, mutta kun rakennus on pidempään kylmillään, niin sinne tulee helposti aittamainen tuoksu, sanoo Svinhufvud.

Myös asiantuntija toivoo nopeita ratkaisuja.

- Huonoja esimerkkejä on, että jos rakennukset jäävät odottamaan parempaa tulevaisuutta, niin ne sitten rapistuvat ja ilkivalta ja muut ongelmat helposti tulevat ja sieltä on sitten vaikeampi löytää sitä onnellista loppua, Kurri toteaa.

Hoitokotitoiminnan loppumisesta on seurannut myös paljon inhimillistä kärsimystä. Osa Pulsassa asuneista alkoholisteista pysyi toiminnan ansiosta raittiina yli vuosikymmenen ajan, mutta heti toiminnan loputtua he ajautuivat takaisin vanhoille urille.