1. yle.fi
  2. Uutiset

Ota kaveri mukaan luontoon, saat suuremmat terveyshyödyt

Luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset korostuvat ryhmässä liikuttaessa, kertoo tuore tutkimus. Vaikutukset ovat pitkäaikaisempia niillä, jotka yöpyvät kohteessa.

luonto
Keski-ikäinen mies frisbee-radalla Siltamäessä Helsingissä 26. helmikuuta 2014. Lunta ei näy missään, maa jopa hieman vihertää.
Keski-ikäinen mies frisbee-radalla Siltamäessä Helsingissä 26. helmikuuta 2014.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Luonnossa liikkuminen antaa voimia ja parantaa terveyttä. Liikkumalla kansanterveys kohenee ja myös terveydenhuollon kustannuksia voidaan säästää. Liikkumisen terveysvaikutukset korostuvat ryhmässä liikuttaessa.

Viestintäpainoitteisessa OpenAir-hankekokonaisuudessa Metsähallitus on luonut Oulun seudulla kolmenkymmenen helposti saavutettavan luontokohteen viherjatkumon kaupungin keskustan puistoista kauempana sijaitseviin kansallispuistoihin saakka.

- Aina löytyy sopiva kohde, oli sitten käytettävissä arki-illan tunti-pari tai vaikka koko viikonloppu, sanoo erikoissuunnittelija Tapio Lepikkö Metsähallituksen Pohjanmaan Luontopalveluista.

Oulun seudun luontoverkostossa on kohteita lähtien Ainolan puistosta, Hiironen- Iinatin ulkoilualueesta ja ympäristön luontopoluista.

- Ei tarvitse mennä kuin vaikkapa Hiukkavaaran taakse. Siellä on Pilpasuon hyvin erämainen luontopolku. Siitä eteenpäin kohteita riittää Syötteen kansallispuistoon ja rahjan saaristoon Kalajoelle, jatkaa Lepikkö.

Pois vihasta ja ahdistuksesta

Oulun seudulla toteutettavan Open Air -hankekokonaisuuden tavoitteena on edistää terveyttä sekä hyvinvointia luonnossa liikkumisella.

- Metsähallitus haluaa olla tukemassa luonnossa liikkumista ja luontosuhteen muodostumista ja sitä kautta luoda lisää hyvinvointia suomalaisille, linjaa projektipäällikkö Riikka Mansikkaviita Metsähallituksen Pohjanmaan Luontopalveluista.

Luonnossa liikkuminen vähentää muun muassa stressiä, päänsärkyä, vihaa ja ahdistusta. Vastaavasti se nostaa itsetuntoa, mielialaa, elämänlaatua ja hyvinvointia. Kevolla, Kurjenrahkassa, Patvinsuolla ja Reposuolla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan vaikutuksia tehostaa liikkuminen perheen, ystävien tai muun ryhmän kanssa.

- Kun menet luontoon kaverin kanssa, hyöty on vielä suurempi, toteaa Oulun yliopiston terveysliikunnan professori, kertoo tutkimuspäällikkö Raija Korpelainen Oulun liikuntalääketieteelliseltä klinikalta tutkimustuloksista.

Koetut terveysvaikutukset eivät riipu millään tavalla henkilön asuinpaikasta, sosioekonomisesta taustasta tai sukupuolesta, mutta kylläkin luonnossa vietetystä ajasta.

- Vaikutukset olivat selkeästi pitkäaikaisempia niillä jotka yöpyivät kohteessa, toteaa Korpelainen.

Metsähallitus teetti tutkimuksen Oulun Diakonissalaitoksen Liikuntalääketieteellisellä klinikalla.

Lue seuraavaksi