1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tarinoiden takapiha ja maineensa leimaama - Suomen tunnetuin lähiö täyttää 50 vuotta

Helsingissä sijaitseva Kontula täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Alue rakennettiin aikoinaan nopealla tahdilla helpottamaan Helsingin asuntopulaa. Joillekin Kontula vastaa pahamaineista aluetta, kun taas toisille kuuluisa lähiö tarjoaa täydellisen asuinalueen keskustan läheisyydessä.

Kuva: Yle/Juha Kivioja

50-vuotisjuhlavuotta viettävä Kontula on yksi Suomen tunnetuimmista lähiöistä. Alueelle hakeutui aikoinaan paljon lapsiperheitä pakoon keskustan ahtaita asuntoja. Nykyään lähiössä asuu paljon maahanmuuttajia ja vanhuksia. Vivahteikas historia on jättänyt jälkeensä omanlaisen tunnelman.

- Täällä on vähän niin kuin eteläeurooppalainen meininki ja hyvä olla.  Minun neuvo ennakkoluuloisille on, että kannattaa tulla elämysmatkalle Kontulaan ja katsoa menoa omin silmin ja vasta sen jälkeen vetää johtopäätökset, sanoo KontuKeskus ry:n toiminnanjohtaja Larri Helminen.

Juhlavuoden kunniaksi lähiössä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Mukana on liuta kesäfestivaaleja, taidenäyttelyitä, liikuntatapahtumia sekä asukasfoorumeja.

Laman ravistelema ja maineen leimaama

Kontula sai 60-luvun loppupuolella oman ostarin ja metro alkoi liikennöidä alueelle 80-luvulla. Takapakkia lähiön kehittymiselle löi kuitenkin Suomea 90-luvulla ravistellut lama.

- Se pysäytti toiminnan täällä ja moni asukkaista jäi työttömäksi. Sitä on nyt yritetty sitten jälkikäteen valaa uskoa, että paremmat päivät ovat edessä. Kontulassa on paljon hyvä, mutta totta kai meillä on myös ongelmia, sanoo Helminen.

Kannattaa tulla elämysmatkalle Kontulaan ja katsoa menoa omin silmin.

Larri Helminen

Alue on kantanut ihmisten mielissä pitkään negatiivista mainetta etenkin huumeiden ja alkoholin aiheuttamisen levottomuuksien takia.

Alueen asukkaiden mukaan kysymys on enemmänkin ennakkoluuloista. Monen Kontulalaisen mukaan seutu tarjoaa rauhallisen asuinalueen keskustan läheisyydessä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä.

- Aikaisemmin tämä on ehkä ollut vähän rauhatonta aluetta, mutta tilanne on aivan muuttunut siitä, mitä se on mahdollisesti aikaisemmin ollut, sanoo kuusi vuotta Vesalassa asunut Kristiina Kenttä.

Tutut ympäristöt houkuttelivat maalta takaisin Kontulaan myös Satu Kaijan.

- Ei ole mitään valittamista, sillä me olemme viihtyneet hyvin. Täältä pääsee nopeasti metrolla keskustaan ja lähes kaikki palvelut ovat tässä lähellä, sanoo Kaija.

Isot korjausurakat edessä

Enimmäkseen 60-luvulla rakennettu rakennuskanta alkaa rapistua ja peruskorjaukset mietityttävät myös Kontulassa. Omia haasteita korjauksille asettaa alueen väestörakenne.

- Kontulan alueella asuu aika paljon pienituloisia ja erittäin paljon ikääntyviä. Sen lisäksi sijoittajat ovat ostaneet paljon asuntoja tältä alueelta. Jokainen näistä asioista tuo omat haasteensa peruskorjausten läpiviennille, sanoo 'Vetoa ja voimaa Mellunkylään' -hankkeen projektipäällikkö Eeva-Liisa Broman sosiaalivirastosta.

Hänen mukaan monilla vanhuksilla ei ole paikkaa, jonne mennä putkiremontin ajaksi eikä sijoittajia tahdo kiinnostaa asunnon kunto pitkällä tähtäimellä.

- Hyvä kysymys on myös se, miten saadaan tarvittava tieto perille monikulttuurisella asuinalueella. Ihmisten, jotka eivät puhu suomen kieltä kunnolla pitäisi yhtäkkiä ymmärtää aika monimutkaisia remonttikuvioita, sanoo Broman.