Avanto vetää yhä useampia

Avantouinnin suosio kasvaa sekä Suomessa että maailmalla jatkuvasti. Lajin harrastajia on Suomessa jo noin 150 000 ja joka vuosi hyisen hurmion löytää jokunen tuhat uutta uskalikkoa. Myös talviuinnin MM-kisojen osallistujamäärä kasvaa kisa kisalta.

urheilu
mies liikuttelee jäitä avannossa tuuran avulla
Vesa Vaarama / Yle
Kisakansliapäällikkö Kirsi Lantto  seuraa, kuinka yön aikana syntynyttä jäätä poistetaan talviuinnin MM-kisojen avannosta.
Kisakansliapäällikkö Kirsi Lanttoa ja kisa-alueen päällikkö Lilja Hiltusta haastattelee Vesa Vaarama.

Talviuinnin MM-kisojen tilasto on hyvä mittari lajin suosiosta.

Vuonna 2000 Helsingissä järjestetyissä ensimmäisissä MM-kisoissa osallistujia oli 500. Muoniossa pidetyissä kisoissa 2004 käytiin jonkun verran alempana, mutta jo Oulun kisoissa 2006 kilpailijoiden määrä kipusi tuhanteen.

Ensimmäiset MM-kisat Suomen ulkopuolella järjestettiin 2008 Lontoossa. Osallistujia siellä oli 680, ja suurin piirtein saman verran kilpailijoita oli Slovenian kisoissa 2010.

Kaksi vuotta sitten Latvian Jurmalassa MM-kisoissa oli jo noin 1100 kilpailijaa 27:sta maasta.

Rovaniemellä tehdään uusi ennätys

Talviuinnin MM-kilpailut pyörähtävät käyntiin Rovaniemellä torstaina.

Kilpasarjoihin on ilmoittautunut peräti 34 eri maan kansalaisia. Kaukaisimmat tulevat Australiasta, Chilestä, Thaimaasta ja Nigeriasta.

Osallistujia on noin 1300.

- Mehän rikotaan nyt ennätyksiä, milloinkaan MM-kisoihin ei ole osallistunut näin monta yksittäistä kilpailijaa ja näin useasta maasta, talviuinnin MM-kilpailujen kisakansliapäällikkö Kirsi Lantto kertoo

- Lisäksi parisataa on ilmoittautunut sarjoihin, joissa ei ole ajanottoa. Kaikki ei halua kilpailla aikaa ja toisia vastaan, vaan osa haluaa vain voittaa itsensä ja kokea talviuinnin ihanuuden.

Jokainen saa mitalin

Talviuinnin MM-kisat on siitä erikoinen urheilukilpailu, että jokainen, joka käy kastautumassa saa kisamitalin.

Pulahtamassa voi käydä vaikka niin sanotussa kuuttiavannossa, pyöreässä avannossa, joka on nimenomaan kastautumista varten. Varsinainen uinti tapahtuu 18x25 metrin kokoisessa kisa-avannossa.

-Jokainen MM-kisoihin osallistuva saa virallisen MM-kisamitalin. Vaikka kävisi vain pulahtamassa. Vedessä pitää kuitenkin käydä kaulaa myöten, olkapäiden pitää kastua. Päätä ei tarvitse kastaa, sitähän ei itse asiassa avannossa saa edes laittaa veden alle, kisakansliapäällikkö Kirsi Lantto sanoo.