1. yle.fi
  2. Uutiset

Canthin elämäkerta tyrmää mielikuvan amatson-Minnasta

Minna Canthin syntymästä on kulunut keskiviikkona 170 vuotta. Edelleen ajankohtainen Canth tunnetaan naisasianaisena ja vähempiosaisten puolestapuhujana. Tuore elämäkerta tuo esiin uusia puolia kirjailijasta.

kirjallisuus
Minna Canthin muotokuva.
Minna Canthin Salakari on yksi klassikoista, joita voi olla vaikea löytää.Museovirasto

Kirjailija Minna Canth (1844–1897) tunnetaan epäkohtien esiintuojana ja aikansa yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Väitöskirjaa tehdessäni tuli sellainen olo, että on olemassa Minna, jota ihmiset eivät tunne riittävästi, kertoo Minna Maijala.

Minna Maijala on helsinkiläinen tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija. Hän on tehnyt väitöskirjanPassion vallassa. Hermostunut aika Minna Canthin teoksissa. Maijalan kirjoittama elämäkertaHerkkä, hellä, hehkuvainenjulkaistaan keskiviikkona.

Yksityinen Minna oli paljon herkempi kuin julkisuudessa ollut jyrä ja taistelija

Minna Maijala

Elämäkerrassa Maijala kertoo kirjailijasta, joka oli ajoittain vetäytyvä ja melankolinen.

– Yksityinen Minna oli paljon herkempi kuin julkisuudessa ollut jyrä ja taistelija. Tuon esille Minnasta herkän, hellän ja hyvin innostuvaisen puolen. Mielikuva naisasia-amatsonista on sivuuttanut sen.

– Pyrin antamaan hänestä monipuolisen ja inhimillisen kuvan, Maijala lisää.

Minna Canth on ajankohtainen

Minna Canth oli realismin uranuurtaja. Hän kirjoitti romaaneja, novelleja ja näytelmiä. Canth oli myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hän vaati tyttöjen kouluttamista ja yleistä tasa-arvoa.

– Hän tarttui rohkeasti ajankohtaisiin kysymyksiin. Sehän tekee hänestä ikuisesti ajankohtaisen. Sellaista kansalaisrohkeutta ja halua pistää itsensä alttiiksi tarvitaan aina.

Minna Maijala.
Minna Maijala on helsinkiläinen tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija.Yle

Kirjailija syntyi Tampereella ja asui aikuisena Jyväskylässä sekä Kuopiossa, missä hän myös kuoli.

Minna Maijalan mielestä Canthin merkitys on suurempi kuin mitä yleensä ajatellaan. Hänen on vaikea ymmärtää, että Kuopion keskustassa sijaitseva Canthin kotitalo Kanttila on tyhjillään. Sen kohtalosta on kiistelty vuosia. Maijala näkisi mielellään puutalon kulttuurikäytössä.

– Jos Minna Canth eläisi, tilanne lamaannuttaisi hänet. Kun verrataan miespuolisten kirjailijoiden kotitalojen säilyttämiseen, niin kyllä Kanttilan tilanne olisi Minnasta surullinen, tuoreen elämäkerran kirjoittaja pohtii.

Minna Canthin päivää juhlitaan keskiviikkona, jolloin on 170 vuotta hänen syntymästään. Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saanut oman liputuspäivän.

Lue seuraavaksi