Krimin tataarit hautasivat murhatun mielenosoittajan - vähemmistö pelkää sortokauden alkavan

Krimin tataarien johto on kehottanut ihmisiä pysymään rauhalllisina. Ihmisoikeusjärjestön mukaan sunnuntain vaalia varjosti pelon ilmapiiri.

Ukraina

Useat sadat tataarit ovat kokoontuneet tänään tiistaina hautaamaan miehen, joka tiettävästi siepattiin ja kidutettiin kuoliaaksi sen jälkeen, kun hän oli osoittanut mieltään Krimin Venäjä-liitosta vastaan.

38–vuotias Reshat Ametov katosi 3. maaliskuuta. Hänen ruumiinsa löydettiin lauantaina metsästä kymmenien kilometrien päässä Krimin pääkaupungista Simferopolista.

Krimin tataarien johto on korostanut, että tapaus tullaan tutkimaan. He ovat varoittaneet ihmisiä ryhtymästä kostotoimiin.

Krimin tataarit, joita on noin 200 000, ovat vastustaneet Venäjän hyökkäystä alueelle. Suurin osa tataareista boikotoi sunnuntaista kansanäänestystä, jossa liki jokainen äänensä antanut kannatti Krimin liittymistä Venäjään. Tataarien pelko on, että Venäjän valta tarkoittaa paluuta vastaavaan sortoaikaan, minkä he kokivat Neuvostoliitossa.

– Tämä on ensimmäinen tapaus 20 vuoteen, kuvaili nimettömänä pysytellyt surija hautajaisissa Ametovin kohtaloa.

Järjestö: Murha on tutkittava

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuvaillut niemimaan olleen sunnuntain kansanäänestyksen aikana pelon ilmapiirin vallassa. Myös järjestö on painottanut, että Ametovin murha on tutkittava perinpohjaisesti

– Viikkojen ajan aseistautuneet, naamioituneet miehet ovat häirinneet ihmisiä, kuvailee Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian toimiston varajohtaja Rachel Denber oloja alueella.

Krimin alueen pääministeri Sergei Aksjonov on rauhoitellut tilannetta:

– Etnisiä tai uskonnollisia konflikteja ei ole, emmekä tule niitä sallimaan, hän on vakuuttanut esimerkiksi uutistoimisto Reutersille. Krimin tataarit ovat sunnimuslimeja.

Lähteet: Reuters, AFP