1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Yhdysvalloilla on kyky kuunnella kokonaisen maan kaikkia puheluita takautuvasti

Massiivisen tietomäärän keräävä järjestelmä ei käytä amerikkalaislehden mukaan minkäänlaisia rajoittimia tiedustelutiedon haltuunotossa.

Ulkomaat
Toimistorakennus pimeässä illassa.
NSA:n pääkonttori Marylandissa Yhdysvalloissa 22. joulukuuta 2013.Jom Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset kykenevät kuuntelemaan kokonaisen maan kaikki puhelut takautuvasti.

Lehti kirjoittaa, että Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA on kehittänyt valvontajärjestelmän, joka voi tallentaa kaikki jossain ulkomaisessa maassa tehdyt puhelut, ja toistaa ne kuukauden ajan.

Tallennusjärjestelmä on ollut toimintakunnossa vuodesta 2009 ja takaisintoisto vuodesta 2011. The Washington Post on suostunut Yhdysvaltain viranomaisten pyyntöön olla julkaisematta tietoaan siitä, missä maassa järjestelmää käytetään ja mihin sen käyttöä suunnitellaan.

Tiedot ovat peräisin nimettömiltä lähteiltä, joilla on lehden mukaan suoraa tietoa järjestelmästä, sekä tietovuotaja Edward Snowdenin vuotamista asiakirjoista.

Lehden haastatteleman Valkoisen talon turvallisuusneuvoston tiedottajan Caitlin Haydenin mukaan Yhdysvaltoihin kohdistuvat uudet uhkat ovat usein piilossa laajassa ja monitahoisessa globaalissa viestintäjärjestelmässä, minkä vuoksi maan viranomaisten on kerättävä tiedustelutietoa "bulkkina".

Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney vakuuttaa NSA:n toimivan kaikkien lakien puitteissa ja kolmen hallituksen haaran valvonnan alaisena.

Carney muistuttaa myös, että presidentti Barack Obama on ilmoittanut merkittävistä uudistuksista Yhdysvaltain tiedustelukäytäntöihin.

Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Civil Liberties Union pitää uusia tietoja järkyttävinä.

- Tämä on todella jäätävä paljastus, ja alleviivaa sitä, kuinka korkealla panokset bulkkitiedustelua koskevassa keskustelussa ovat. NSA on aina halunnut tallentaa kaiken ja nyt sillä on kyky tehdä niin, sanoo järjestön edustaja Jameel Jaffer.

The Washington Postin mukaan mikään NSA:n aiemmista järjestelmistä ei ole kyennyt rekisteröimään kokonaisen maan koko puhelinverkkoa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi