1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjassa kohu Utøyan joukkosurman muistomerkistä

Muistomerkistä järjestettiin kutsukilpailu, jonka voittajaksi norjalainen tuomaristo valitsi yksimielisesti ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin ehdotuksen.

Ulkomaat
Ruotsalaisen taiteilija Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkiksi vuoden 2011 joukkosurman uhrien muistoksi Utoyan saarelle Norjaan.
Ruotsalaisen taiteilija Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkiksi vuoden 2011 joukkosurman uhrien muistoksi Utoyan saarelle Norjaan. Dahlbergin suunnittelemassa teoksessa saaren kapea niemi katkaistaisiin. Niemen kärki jäisi kolme ja puoli metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta. Seinämään kaiverrettaisiin uhrien nimet. Jonas Dahlberg Studio / KORO

Norjassa on noussut kohu vuoden 2011 joukkosurman uhrien muistoksi suunnitellusta muistomerkistä.

Ruotsalaisen taiteilijan Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkiksi Utøyan saareen on herättänyt vastustusta etenkin uhrien omaisten keskuudessa.

Dahlbergin suunnittelemassa teoksessa saaren kapea niemi katkaistaisiin. Niemen kärki jäisi kolme ja puoli metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta. Muistomerkin seinämään on tarkoitus kaivertaa uhrien nimet.

Jotkut omaisista eivät haluaisi nähdä lastensa nimiä muistomerkissä.

- On ylimielistä käyttää lastemme nimiä kysymättä meiltä. Se, että he ovat kuolleet ei tee heistä yhtään vähemmän meidän lapsiamme, sanoi joukkosurmassa 14-vuotiaana kuolleen uhrin äiti Vanessa Svebakk.

Myös jotkut Utøyan saaren lähistöllä asuvat ovat vastustaneet hanketta.

- On hieman vaikea hyväksyä, että meitä muistutetaan joukkosurmasta joka päivä koko elämämme ajan, sanoo paikallinen asukas Ole Morten Jensen.

Vastustajat ovat aloittaneet facebook-kampanjan, jossa he kutsuvat teosta luonnon raiskaamiseksi ja turistinähtävyydeksi, josta voisi heidän mukaansa tulla pyhiinvaelluskohde joukkosurman tehneen Anders Breivikin ihailijoille.

Hankkeen kannattajat ovat kuitenkin luottavaisia, että teos tehdään suunnitelmien mukaan.

- Julkinen taide herättää aina monia näkökulmia, etenkin kun se koskee teosta, joka kunnioittaa Utøyan kaltaista draamaa, sanoo Norjan julkisesta taiteesta vastaavan järjestön johtaja Svein Bjørkås.

Hänen mukaansa kritiikki yleensä laimenee ajan myötä.

- On syytä muistaa, että se ei ole vain niille suhteellisen harvoille, jotka vastustavat sitä, vaan myös niille monille, jotka tarvitsevat sitä, Bjørkås sanoo.

Kilpailun voittaneen teoksen valinneen tuomariston puheenjohtaja Jørn Mortensen sanoo, että muistomerkistä on tarkoitus tehdä paikka, jossa uhrien muistoa voidaan kunnioittaa, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa sijaitsevalla Vietnamin veteraanien muistomerkillä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi