Kauppasopimus Kiinan kanssa kuohuttaa tunteita - mielenosoittajat tunkeutuivat Taiwanin parlamenttiin

Mielenosoittajat pelkäävät että investointivapautta lisäävä sopimus antaa liikaa vaikutusvaltaa Kiinalle.

Ulkomaat

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet parlamenttitalolon vastalauseena uudelle Kiinan kanssa neuvotellulle kauppasopimukselle. Mielenosoittajat pelkäävät, että sopimus antaa Kiinalle liian paljon taloudellista vaikutusvaltaa.

Pääosin opiskelijoista koostuva mielenosoittajajoukko on vallannut parlamenttitalon pääsalin ja tukkinut sen sisäänkäynnin tuolibarrikadilla estääkseen poliisien pääsyn sisälle.

Mielenosoittajien vastustama sopimus lisäisi investointivapautta Kiinan ja Taiwanin välillä. Sopimus vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

Oppositiossa oleva Taiwanin demokraattinen edistyspuolue on uhannut äänestää sopimusta vastaan. Puolue sanoo pyrkivänsä suojelemaan Taiwanin taloutta Kiinan liialliselta vaikutusvallalta.

Taiwan ja manner-Kiina erkanivat, kun kommunistit ottivat manner-Kiinassa vallan vuonna 1949. Kiina ei tunnusta Taiwania isenäiseksi, vaan pitää sitä maakuntanaan.

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat parantuneet sen jälkeen, kun Kuomingtang ja presidentti Ma Ying-jeou nousivat valtaan vuonna 2008. Kiina ja Taiwan ovat allekirjoittaneet useita kauppasopimuksia ja Kiina on Taiwanin suurin kauppakumppani.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset