Katajanokan maailmanpyörä pyörähtää liikkeelle ehkä jo vappuna

Katajanokan maaperää piti vahvistaa ja paaluttaa, jotta maailmanpyörä voitiin pystyttää turvallisesti. Maan pinnalla hupilaitteesta ei vielä näy jälkeäkään, sillä se tuodaan Helsingin ytimeen valtavina osina ja pystytetään viikossa.

Kotimaa
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.Helsingin kaupunki

Helsinkiä pääsee tänä keväänä ihailemaan uusista korkeuksista. Katajanokan maailmanpyörän on tarkoitus pyörähtää käyntiin vappuna.

Alun perin maailmanpyörä oli tarkoitus saada käyttöön jo viime vuonna. Hankala maaperä kuitenkin teki mutkia matkaan.

- Siinä maaperä on sen verran heikkolaatuista, että sitä piti vahvistaa. Maailmanpyörän perustukset ovat vaatineet paalutuksen, joka nyt näyttäisi olevan valmiina. Aikataulussa päästään maailmanpyörää pystyttämään, arkkitehti Aki Davidsson Arkkitehdit Davidsson Tarkela yhtiöstä kertoo.

Valoa talven keskelle

Maan päällä uudesta hupilaitteesta ei vielä näy jälkeäkään. Maailmanpyörä tuodaan paikalle suurina osina monelle rekalla. Kokoaminen kestää noin viikon.

Maailmanpyörä näkyy komeimmillaan täytenä ympyränä Kauppatorille ja hillitympänä ellipsinä Kauppahallin ja Olympiaterminaalin suuntaan. Arkkitehti Aki Daviddson uskoo, että varsinkin talvella maailmanpyörä on komea näky.

Aikataulussa päästään maailmanpyörää pystyttämään.

Aki Davidsson

- Maailmanpyörä on hillitysti valaistu ja kabiinit on valaistu sisältä. Se tuo mielenkiintoisen jutun kaupungin päänäkymään.

Maailmanpyörässä on 30 lämmitettävää gondolia, joihin kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Enimmillään pyörään mahtuu 960 henkilöä tunnissa.