1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Historiallinen pappilamiljöö jää Jurassic Rockin keskelle - "Ei hirvitä, olemme haaveilleet festivaalista"

Kulttuuripeltoina tunnetun alueen käyttäminen festarialueena on vaatinut neuvottelua Museoviraston kanssa.

Kuva: Tuuli Teittinen/Yle

Jurassic Rockin sijoittuminen Kenkäveronniemeen on vaatinut pitkiä neuvotteluita Museoviraston kanssa, sillä pellot, joille festivaali tulee, ovat niin sanottuja kulttuuripeltoja. Niille ei siis saa esimerkiksi rakentaa mitään, eivätkä vaikkapa mittavat kaivaukset tule kysymykseen ilman niitä edeltäviä arkeologia kaivauksia. Festari ei kuitenkaan aiheuta ongelmaa.

- Pellothan ovat jatkuvasti ihan normaalissa viljelykäytössä ja niitä kynnetään ja muokataan joka vuosi normaalisti. Jos alueelle kaivettaisiin jotakin olisi kysymys toinen, mutta festivaaliyleisö tuskin onnistuu muokkaamaan maata sen enempää kuin viljelykään, Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi sanoo.

Rock-kansa valtaa historiallisen pappilamiljöön elokuun toisena viikonloppuna. Kenkäveron päärakennus toimii festarin vip-vieraiden ravintolana. Ossia ei hirvitä, että miljöö puutarhoineen polkeutuu festarivieraiden jalkoihin.

Kuva: Juho Liukkonen / Yle

- Se on organisointikysymys. Minä luotan kyllä meidän nuorisoomme, vaikka epäilijöitä varmaan on. Aiemmissa tapahtumissamme ontullut sellainen kokemus, että tämä miljöö tekee sellaisen fiiliksen, ettei ongelmia tule. Olemme käyneet esimerkiksi Budapestissa taidefestivaaleilla, joilla oli 60 000 vierasta ja  olemme haaveilleet, että saisimme Kenkäveroonkin festivaalin.

Kenkäveroon suunnitellaan jotakin spesiaalia festariviikonlopuksi.

- Rock-kansassa on meidän tulevia kävijöitämme ja toivotaan, että saisimme uusia asiakkaita. Festivaali jatkaa hyvin sesonkiamme, joka muuten päättyisi juuri elokuun toiseen viikonloppuun kun koulujen alkuun on enää viikko, Ossi sanoo.

Visulahden matkailukeskus: alue kärsi isot vauriot rockissa

Visulahden matkailukeskuksessa harmitellaan, ettei festivaalia enää järjestetä alueella, sillä sitä on ollut hauska tehdä. Puistonjohtaja Ville Asikainen näkee kuitenkin monta hyvää puolta muutoksessa.

- Kesäsesonkimme tarvitsee kaikki mahdolliset aukiolopäivät elokuussa perhematkailutarpeisiin. Jurassic Rockin ajankohta Visulahdelle kovin haastava, koska puistot on suljettava useampi

Jurassic Rock 2012, festivaalialue nosturista Kuva: Yle / Juho Liukkonen

päivä ennen tapahtumaa ja rakentaminen olisi alkanut heti elokuun alussa kesken parhaan perhematkailukauden.

- Toinen merkittävä tekijä on tilan ahtaus, joka tuli ilmi jo 2013 rockissa. Visulahti kärsi myös 2013 rockissa rankkasateiden vuoksi sen verran suuret vauriot, että Jurassic Rock 2014 olisi parhaimmillaankin pystytty järjestämään huomattavasti pienempänä kuin edeltäjänsä, Asikainen sanoo Facebook-julkaisussaan.