1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio pani korkin maitotölkkiin – ala seuraa nyt mitä kuluttaja tekee

Valion päätös siirtyä korkillisiin maitotölkkeihin on saanut muun maitoalan tarkkailemaan kehitystä. Valio vetoaa linjassaan kuluttajien toiveisiin. Pienemmät yrittäjät seuraavat nyt, äänestääkö ostaja korkin puolesta ja pakottaa nekin ottamaan korkin käyttöön.

Kotimaan uutiset
Valion maitotölkkejä, joissa on kierrekorkki.
Raila Paavola / Yle

Valion pakkauksiin kierrekorkki on tullut asteittain. Vuoden 2013 alussa korkki tuli erikoismaitoihin, litran tavallisiin maito- ja piimäpakkauksiin tämän vuoden helmikuussa. Valtaosa Valion nestekartonkipakkauksista saa korkin vuoden loppuun mennessä.

Linjausta perustellaan kuluttajapalautteella; viime kesänä tehdyissä kotikäyttötesteissä 80 prosenttia kuluttajista koki Valion mukaan korkkipakkauksen helpommaksi avata. Perinteisten pakkausten vaikeudesta taas on tullut kuluttajapalveluun yhteydenottoja:

– Palautteen mukaan pakkaukset eivät ole aina auenneet siististi, mikä on osaltaan aiheuttanut maidon tarpeetonta läikkymistä. Juuri näihin asioihin korkki on oiva ratkaisu, perustelee kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta.

Hän myöntää, että suhtautuminen korkkeihin on osin ikäpolvikysymys. Kotikäyttötutkimuksessa lapsiperheet liputtivat korkillisen pakkauksen puolesta hieman muita enemmän.

Valio vetoaa käytännön seikkoihin

Valion perustelut korkille ovat käytännölliset: korkillinen pakkaus on helpompi avata ja se myös sulkeutuu tiiviisti. Avatun pakkauksen voi säilyttää tarvittaessa vaakatasossa ja sitä on helpompi kuljettaa. Tiivis korkki suojaa maitoa paremmin mauilta ja hajuilta. Korkki avittaa myös maidon osumista tölkistä lasiin.

Kategoriapäällikkö Mirva Tollet muistuttaa, että korkkipakkauksia käytetään laajasti Suomen ulkopuolella muualla Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä monissa Valion tuotteissa on jo korkki. Valio ei maksata korkkia kuluttajalla, Tollet sanoo:

Maidon hintaa Valio ei nosta korkkipakkauksiin siirryttäessä

Kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta

– Maidon hintaa Valio ei nosta korkkipakkauksiin siirryttäessä. Kuluttajahinnoittelun osalta Valio ei kuitenkaan tee päätöksiä, vaan kuluttajahinnan määrittelee kauppa.

Valio korostaa myös, että maito- ja piimäpakkauksien korkit on valmistettu kasvipohjaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta. Lisäksi korkillisen pakkauksen voi kierrättää kuten korkittoman.

Muut seuraavat kuluttajien liikkeitä

Keskipohjalaisen osuuskunnan Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto sanoo, että Valion lähtö korkkilinjalle saa muut seuraamaan, miten kuluttaja reagoi muutokseen. Myös Maitokolmio on saanut kuluttajilta palautetta, muttei korkin puolesta:

– On tullut kehotuksia, että älkää missään tapauksessa lähtekö siihen!

Murto-Koivisto sanoo kuluttajien moittineen kierrekorkkia hankalaksi avata, joskin myös vanhanmallista pakkausta moititaan välillä vaikeakäyttöiseksi. Käyttömukavuuden lisäksi esiin on nostettu ympäristönäkökulmat:

On tullut kehotuksia, että älkää missään tapauksessa lähtekö siihen!

Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto

– Ympäristöystävällisyys on noussut yllättävästi. Sanotaan, että korkki on turhake, joka aiheuttaa ylimääräistä jätettä. Ja kun tölkkejä litistetään, niitä ei enää mahdu yhden tölkin sisään niin monta, kertaa Murto-Koivisto palautetta.

Hän sanoo, että kuluttaja ratkaisee suunnan. Jos korkki lisää Valion maitojen suosiota, kaikki seuraavat, uskoo Murto-Koivisto. Hän arvioi, että kaupan hyllyssä korkki nostaa tölkin hintaa jopa kymmenen prosenttia.

– Onko kuluttaja valmis maksamaan lisää? kysyy Murto-Koivisto.

Lue seuraavaksi