1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toiset dyykkaavat ruokaa, toiset aikakauslehtiä

Löytyykö kierrätysastiasta luettavia aikakauslehtiä ja saako niitä sieltä ottaa? Toimittaja Matti Kauvo otti selvää.

Kotimaan uutiset
Lehtiä kierrätyslootassa
Matti Kauvo / Yle

Yle Satakunnan toimitukseen on vuosien varrella tullut useita vinkkejä henkilöistä, jotka käyvät kierrätyspaperin keräysastioilla dyykkaamassa eli etsimässä hyväkuntoisia mutta kierrätykseen heitettyjä lehtiä. Vinkkien mukaan astioista löytyy erityisesti aikakauslehtiä ja jopa hyvin uusia sellaisia.

Toimittaja Matti Kauvo lähti jäteneuvoja Anne Silverin kanssa etsimään jäteastioista lehtiä. Ja löytyihän niitä: mainoslehtisten ja sanomalehtien lisäksi kierrätykseen oli heitetty muun muassa Tieteen Kuvalehtiä, Annoja, Tiede-lehtiä, Suomen Kuvalehtiä ja Yliopisto-lehtiä.

Laillista vai laitonta?

Jäteneuvoja Silverin mukaan lehtien dyykkaamisessa ollaan kuitenkin lain harmaalla alueella tai oikeastaan laittomuuden puolella.

Periaatteessa näitä ei saisi ottaa.

Jäteneuvoja Anne Silver

– Periaatteessa näitä ei saisi ottaa. Sen jälkeen, kun kuntalainen on tuonut hyötyjätteen keräyspisteeseen, ne eivät ole kuntalaisten vaan kunnan tai jäteyhtiön omaisuutta. Mutta toisaalta onhan se parempi, että joku muukin lukee lehden kuin tilaaja, eli asialla on monta puolta.

Joka tapauksessa esimerkiksi porilaiset ovat oppineet kierrättämään sanoma- ja aikakauslehtiä. Kierrätyslaatikkoihin kertyy hyvä määrä kierrätettävää materiaalia.

– Porilaiset kierrättävät lehtiä erittäin hyvin. Hyötyjätteiden lajittelu toimii meillä kiitettäväksi, Silver antaa tunnustusta.

Lue seuraavaksi