Tutkijat selvittävät ihmisen varaosateollisuuden synnyn esteitä Suomessa

Tampereella kehitetyn teknologian avulla voidaan kasvattaa mittatilauksena potilaalle kantasoluista varaosa. Yksittäisistä onnistuneista hoidoista huolimatta uudenlaisesta lääketieteestä ei ole tullut sairaaloiden arkipäivää.

tiede
Nainen tutkii soluja mikroskoopilla
Antti Eintola / Yle

Tampereen yliopiston tutkijat haluavat selvittää, mikä estää ihmisen varaosateollisuuden syntyä Suomessa.

Alan kehitys on ollut hitaampaa kuin tutkijat ovat toivoneet.

Tampereen yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitetyn teknologian avulla voidaan kasvattaa potilaalle mittatilauksena kantasoluista varaosa.

Voidaan ottaa merkittäviä askelia eteenpäin tai hukata tutkimuksen tuottamat mahdollisuudet.

Hannu Hanhijärvi

Tällä tavalla voidaan esimerkiksi korvata onnettomuuden tai kasvaimen vaurioittama osa. Potilaan omista rasvasoluista on pystytty kasvattamaan potilaille vaikkapa uusi yläleuka.

Uusia yrityksiä syntynyt vähän

Tutkijat ovat toivoneet, että uudenlaisesta lääketieteestä tulisi sairaaloiden arkipäivää. Yksittäisistä onnistuneista hoidoista huolimatta näin ei ole käynyt.

Myöskään uusia yrityksiä ei ole syntynyt odotetusti.

– Alan kehitys on herkässä vaiheessa. Voidaan ottaa merkittäviä askelia eteenpäin tai hukata tutkimuksen tuottamat mahdollisuudet, sanoo kahden yliopiston yhteistä tutkimuskeskusta BioMediTechia johtava Hannu Hanhijärvi.

Nyt työnsä aloittavaa tutkimusryhmää johtaa professori Markku Sotarauta Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

– Suomen innovaatiojärjestelmä ei tue ihmisen varaosateollisuuden kehittymistä. Jokin ei toimi, se on selvä, Sotarauta sanoo.

Ihmisen varaosateollisuuden syntyä haittaavien tekijöiden lisäksi tutkimusryhmä aikoo selvittää myös sitä tukevia seikkoja. Tekesin rahoittama tutkimus tähtää vuoden 2016 alkupuolelle.