1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hawk-turman toinen musta laatikko tuo arvokasta lisätietoa

Majuri Mikko Pekkala toivoo maanantaina löytyneen mustan laatikon tuovan selvyyttä siihen, miksi Hawkit ajautuivat törmäykseen syksyllä Perhossa. Tutkintaa johtava Pekkala kertoo tallenteen säilyneen ulkoisesti hyvin. Sen sisältämää tietoa on jo ryhdytty purkamaan. Siviilit löysivät laitteen maanantaina suosta vajaan puolen metrin syvyydestä.

Kuva: Puolustusvoimat, Ilmavoimat / Laura Kaipainen

Ilmavoimat on jo purkanut maanantaina Perhon Salamajärveltä löytyneen toisenkin Hawk-turmakoneen lennonrekisteröintilaitteen sisältöä. Tutkintaa johtavan majuri Mikko Pekkalan mukaan laite on säilynyt erinomaisessa kunnossa ja se on tallentanut lennon aikaista dataa.

– Haimme laitteen heti maanantaina löytäjiltä. Tallennin oli ulkoisesti erinomaisessa kunnossa pudottuaan pehmeään suomaastoon, Pekkala kertoo.

Vastauksia miksi-kysymykseen

Majuri Pekkala uskoo, että nyt pystytään selvittämään, miten Hawkit ajautuivat onnettomuuteen. Tutkijoilla on ennestaan vahva teoria siitä, kuinka törmäys on tapahtunut.

– Laitteen sisältämä data on jo purettu ja nyt sitä ryhdytään prosessoimaan. Laitteen tiedot todennäköisesti vahvistavat sitä vahvaa teoriaa, mikä tutkijoilla on siitä, miten törmäys on tapahtunut. Toivottavasti saamme nyt selville myös sen, miten ja miksi onnettomuustilanteeseen on ajauduttu.

Lennonrekisteröintilaite sisältää Pekkalan mukaan kaiken radiopuhelinliikenteen, koneen lentonopeudet ja -korkeudet sekä paikka- ja asentotiedot ja mukana on mahdollisesti koneen nauhoittamaa videota.

Kullanarvoista lisätietoa

Kaksi siviiliä löysi mustan laatikon suosta vajaan puolen metrin syvyydestä. Ilmavoimat haravoi samaa aluetta syksyllä ja alkutalvesta. Onko noloa, että siviilit löysivät laitteen ilmavoimien sijasta?

– Ei se noloa ole missään nimessä. Löytöpaikka sijaitsi noin kymmenen metrin päässä siitä, mistä ilmavoimat jo aiemmin haravoi. Etsintäalue oli kuitenkin kymmeniä hehtaareja, Mikko Pekkala sanoo.

– Tutkinnan aikataulu on sellainen, ettei voi määrättömästi omin resurssein jatkaa etsintää. Näin ollen tutkinta olisi edennyt loppuraporttiin saakka ilmankin tätä toista laitetta. Mutta nyt tottakai saadaan kullanarvoista lisätietoa. Kaikin puolin hieno juttu, että toinenkin tallenne löydettiin sieltä, Pekkala perustelee.

Löytäjille palkinto?

Siviilit löysivät laitteen kaupallisen metallinetsimen avulla. Ilmavoimat saattaa palkita heidät.

– Tässä vaiheessa on tietenkin vaikea ottaa kantaa, millainen palkinto on, mutta kyllä siellä todennäköisesti jonkinlaista mainintaa tulee kyseisille henkilöille, Mikko Pekkala uskoo.

Onnettomuustutkintalautakunta julkistaa loppuraporttinsa kesäkuussa.

Kaksi ilmavoimien Hawk-suihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla marraskuussa. Toinen ohjaaja menehtyi, toinen pelastui heittoistuimella.