Malesia: Kadonneen koneen lentäjän lentosimulaattorin tiedostoja oli vastikään poistettu

Viranomaiset yrittävät nyt palauttaa lentäjän kotoa löydetyn simulaattorin tiedostot.

Malesialaiskone
Topografisen kartan päällä näkyy punainen sädekaari.
Karttapallon päällä oleva punainen viiva osoittaa etsintäkäytävää, johon Malaysian Airlines -lentoyhtiön kadonneen koneen etsinnät nyt suuntautuvat.Malesian pääministerin toimisto / EPA

Kadonneen malesialaiskoneen lentäjän kotoa löydetyn lentosimulaattorin tiedostoja oli vastikään poistettu, kertoo Malesian puolustus- ja liikenneministeri Hishammuddin Hussein.

Tutkijat yrittävät nyt palauttaa simulaattorista poistetut tiedostot. Hishammuddin korostaa, että koneen kapteeni Zaharie Ahad Shah on syytön kunnes muuta todistetaan. Shahin perheenjäsenet avustavat tutkimuksissa, ministeri sanoi tiedotustilaisuudessa.

Poliisin edustaja kertoi, että tiedostot ohjelmalla tehdyistä simulaatioista oli poistettu 3. helmikuuta. Malaysia Airlinesin lento 370 katosi 8. maaliskuuta.

Malesian poliisi teki viime viikolla kotietsinnät sekä Shahin että yliperämies Fariq Abdul Hamidin kotiin. Simulaattorin on kerrottu löytyneen kotietsintöjen yhteydessä.

Viranomaiset ovat tutkineet kaikkien koneessa olleiden 227 matkustajan ja 12 miehistön jäsenen taustoja sen selvittämiseksi, löytyykö niistä vihjeitä koneen katoamisen syyhyn.

Hishammuddinin mukaan he ovat saaneet ulkomaisten matkustajien taustatarkastusten tulokset kaikista muista maista paitsi Ukrainasta ja Venäjältä. Koneessa oli kaksi ukrainalaista ja yksi venäläinen.

Hishammuddinin mukaan tarkastuksissa ei ole havaittu tähän mennessä mitään epäilyttävää.

Malesian viranomaiset eivät ole sulkeneet pois mitään mahdollista selitystä koneen katoamiselle. Heidän mukaansa tähänastiset todisteet viittaavat siihen, että kone käännettiin tarkoituksellisesti pois suunnitellulta reitiltään, joka olisi vienyt Kuala Lumpurista Pekingiin.

Lähteet: AP, AFP