Ruotsalainen "sarjamurhaaja" vapautuu yli 20 vuoden jälkeen

Thomas Quickina aiemmin tunnettu Sture Bergwall on ilmoittanut haluavansa asettua asumaan lähelle Årea.

Ulkomaat

Ruotsalainen Sture Bergwall vapautuu Säterin oikeuspsykiatrisesta hoitolaitoksesta, jossa hän on viettänyt viimeiset lähes 23 vuotta.

Aiemmin Thomas Quick -nimellä tunnettu Bergwall tuomittiin 1990-luvulla kahdeksasta murhasta. Hän oli itse tunnustanut noin 30 murhaa. Myöhemmin Bergwall perui kaikki tunnustuksensa, ja sittemmin oikeus vapautti hänet kaikista murhasyytteistä.

Bergwallin vapauttamisesta päätti Falunin hallinto-oikeus puoli vuotta kestäneen käsittelyn jälkeen. Oikeuden mukaan Bergwall tarvitsee yhä hoitoa, mutta ei enää suljetussa laitoksessa.

Vapautensa ehtona Bergwallin pitää kuitenkin pidättäytyä alkoholista ja muista huumaavista aineista. Lisäksi hänen on ylilääkärin määrätessä suostuttava huumetesteihin. Bergwallin katsotaan yhä kärsivät psykiatrisista häiriöistä, mutta ne eivät enää edellytä hoitoa suljetussa laitoksessa.

Säterin sairaalan johto on aiemmin katsonut, että Bergwallia ei pitäisi päästää avohoitoon, mutta monet muut asiantuntijat ovat olleet eri mieltä. Puolueettomana osapuolena tilannetta arvioi lopulta Göteborgin oikeuslääketieteellinen laitos, joka päätyi suosittelemaan Bergwallille avohoitoa.

Viime lokakuussa järjestetyn oikeuskäsittelyn jälkeen Bergwall itse oli sitä mieltä, että hän haluaa palata yhteiskuntaan mahdollisimman pian. Falunin oikeuden päätös tarkoittaa, että Bergwallin toive toteutuu. Bergwallin avoimesta hoidosta vastaa jatkossa Jämtlandin maakäräjät.

Bergwall sanoo helpottuneensa oikeuden päätöksestä, ja aikoo jatkossa kirjoittaa tarinastaan, jota hän kuvailee hoito- ja oikeusskandaaliksi. 63-vuotias Bergwall on aiemmin viettänyt lomiaan Jämtlandissa ja hän on ilmoittanut haluavansa vuokrata asunnon läheltä Årea.