Kirjailija Matti Pulkkiselle puuhataan muistolaattaa Nurmekseen

Nurmeksessa 70 vuotta sitten syntyneelle kirjailija Matti Pulkkiselle puuhataan muistolaattaa. Muistomerkki on määrä kiiinnittää kirjailijan syntymäkodin, maalaiskunnan entisen kirjaston seinään Porokylässä. Matti Pulkkinen kuoli Lapinlahdella keväällä 2011.

Kotimaa
Kirjailija Matti Pulkkinen.
Gummerus

Nurmeksesta lähtöisin olevalle kirjailija Matti Pulkkiselle puuhataan muistolaattaa.

Kirjailijan syntymästä tulee toukokuun alussa 70 vuotta. Muistolaatta on tarkoitus kiinnittää Matti Pulkkisen syntymäkodin, maalaiskunnan entisen kirjaston seinään Porokylässä.

Hankkeen puuhamies on kirjailijan koulu- ja miehuusvuosien ystävä Yrjö Ihalainen, joka nykyisin asuu Kuopiossa. Ihalainen sanoo, että Matti Pulkkinen on muistomerkkinsä ansainnut.

- Tämä on nyt subjektiivinen mielipide, mutta minun mielestä Matti on Suomen mittakaavassa niin merkittävä kirjailija. Erilainen ja itsenäinen, luova ja nerokas. Sanotaan, että pienemmillekin taiteilijoille on pystytetty muistomerkkejä. Hän oli kerta kaikkiaan nerokas ihminen.

Sanotaan, että pienemmillekin taiteilijoille on pystytetty muistomerkkejä.

Yrjö Ihalainen

Teokset ovat elämäkerta  

Matti Pulkkisen esikoisteos oli vuonna 1977 julkaistu "Ja pesäpuu itki", joka sai J.H. Erkon palkinnon. Lisäksi hän kirjoitti teokset "Elämän herrat", "Romaanihenkilön kuolema" ja viimeisimpänä "Ehdotus rakkausromaaniksi" vuonna 1992.

Yrjö Ihalainen kertoo, että neljä julkaistua teosta ovat samalla kirjailijan elämäkerta.

- Kysyin Matilta, että minkä takia sinä et elämäkertaasi kirjoita. Hän sanoi, että minun elämäkertani on niissä kirjoissa. Kun niitä lukee tämmöinenkin ihminen kuin minä, joka Matin elämänvaiheita aika paljon tiedän, niin näen, miten rankan elämän Matti on elänyt, monipuolisen ja hyvinkin raskaan elämän.

Miten rankan elämän Matti on elänyt.

Yrjö Ihalainen

Muistalaattahankkeessa Yrjö Ihalaisen kanssa yhteistyössä on muun muassa Nurmes-Seura. Nurmeksen kaupunki on mukana suunnitelmissa. Tukea on pyydetty kaupungin lisäksi esimerkiksi Jukolan Osuuskaupalta.

Matti Pulkkinen pääsi ylioppilaaksi Joensuusta. Hän kuoli toukokuussa 2011 Lapinlahdella.