Windows XP:n tietoturvapäivitykset loppuvat huhtikuussa – entäs sitten?

Tietoturva-asiantuntijat neuvovat ihmisiä siirtymään Windows XP:n käyttämisestä uudempiin käyttöjärjestelmiin. Mutta entäs kun ei edes tiedä, onko omassa tietokoneessa XP tai mikä on käyttöjärjestelmä. Mitä sitten pitäisi tehdä?

internet
Tietokoneella peli.
Jarkko Remahl / Yle

Microsoftin Windows XP on maailman toiseksi suosituin tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Microsoft on ilmoittanut lopettavansa XP:n tietoturvapäivitykset huhtikuun 8. päivä. On kuitenkin suuri joukko ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä pitäisi tehdä. Itse asiassa varsin moni tietokoneen peruskäyttäjistä ei edes tiedä, mikä Windows XP on, puhumattakaan käyttöjärjestelmästä.

Yle Uutiset Turku sai kuuntelijoilta tukun tiukkoja kysymyksiä, joihin vastaukset haettiin asiantuntijoilta.

1. Mikä on Windows XP?

Windows XP on Microsoftin valmistama käyttöjärjestelmä, joka tuotiin markkinoille vuonna 2001.

2. Mikä on käyttöjärjestelmä?

Se on tietokoneen tärkein ohjelmisto, joka huolehtii kaikista tietokoneen toiminnoista. Kaikki mitä tietokoneella tehdään, tapahtuu käyttöjärjestelmän kautta. Käyttöjärjestelmä on ikään kuin tietokoneen sydän ja aivot.

3. Mistä tiedän onko minulla Windows XP?

Monissa tietokoneissa ja läppäreissä on jonkinlainen tarra, jossa kerrotaan, mikä käyttöjärjestelmä koneessa on. Toinen tapa selvittää koneen käyttöjärjestelmä on käynnistää kone. Latauksen aikana tietokoneen näytöllä lukee XP, mikäli se on tietokoneen käyttöjärjestelmänä. Myös tietokoneen Käynnistä-valikon kohdasta järjestelmätiedot löytyy tieto siitä, mikä käyttöjärjestelmä koneessa on.

4. Vävypoika käski vaihtaa selaimen. Mikä on selain?

Selain eli verkkoselain eli nettiselain on tietokoneessa oleva ohjelma, jonka avulla voi mennä internetiin. Selain mahdollistaa kuvien ja tekstin katselun ja lähettämisen. Suosittuja selaimia ovat esimerkiksi Mozilla Firefox, Google Chrome ja Internet Explorer. Selain on se ohjelma, jolla menet verkkopankkiin tai luet tätä artikkelia.

5. Minulla on XP-käyttöjärjestelmä, mutta en käytä Microsoftin Explorer-selainta vaan Mozilla Firefoxia. Voinko jatkaa XP:n käyttämistä myös huhtikuun jälkeen?

Kun Windows XP:n käyttöjärjestelmän tuki päättyy, on olemassa joukko keinoja, joilla voidaan vähentää tietokoneeseen kohdistuvaa tietoturvauhkaa. Yksi keino on vaihtaa Explorer-selain moderniin selaimeen kuten Firefoxiin, mutta yksinään selaimen vaihto ei poista kohonnutta tietoturvariskiä.

Virustorjuntaohjelmia on lukuisia ja niiden käyttö on äärimmäisen tärkeää XP:n tuen päättymisen jälkeen. XP on julkaistu vuonna 2001, jolloin uhkat tietokoneille olivat aivan erilaisia kuin nykyään. XP on auttamattomasti vanhanaikainen ja sitä ei saada millään keinoilla sellaiseksi, että se riittäisi nykypäivän uhkia vastaan.

Viranomaiset ovat esittäneet, että XP:n käytöstä olisi syytä siirtyä aktiivisen tuen piirissä olevan käyttöjärjestelmän piiriin.

6. Miksi XP pitäisi vaihtaa. Mitä siitä seuraa jos en vaihda?

Microsoft lopettaa huhtikuun 8. päivä XP:n tukemisen ja sen tietoturvapäivitykset. Jokaisessa ohjelmassa on reikiä, sinne on jäänyt vikoja ja puutteita. Hyökkääjät etsivät näitä haavoittuvuuksia, tietoturvapäivityksillä taas korjataan näitä löydettyjä aukkoja. Sen jälkeen kun päivityksiä ei enää tehdä, hyökkääjien on mahdollista päästä näiden aukkojen kautta koneeseen.

Nettirikolliset keräävät ihmisten sähköpostiosoitteita esimerkiksi roskapostien lähettämiseksi. Verkkopankkien salasanoja etsitään, samoin luottokorttitietoja, kaikkea mahdollista mitä voi käyttää rikolliseen toimintaan.

7. Ovatko ainoastaan internetiin yhteydessä olevat XP-koneet vaarassa?

Kotikäyttäjien osalta suurimmat riskit liittyvät nimenomaan internetissä asioimiseen. Muitakin riskejä tosin on olemassa. Haittaohjelmia voi tarttua esimerkiksi muistitikun kautta. Valtaosa haittaohjelmista liikkuu kuitenkin nykyään internetissä käyttäen sähköposteja tai murrettuja verkkosivustoja.

8. Onko XP-käyttöjärjestelmän lakkauttaminen todellakin niin suuri ongelma kuin uutisoinnissa on annettu ymmärtää?

Ongelma on se, että ei voida tietää ihan tarkkaan, mitä kaikkea tulee tapahtumaan XP:n tuen päättymisen jälkeen. On äärimmäisen tärkeää, että ihmiset tietävät, mitä riskejä tähän liittyy. Viranomaiset toivovat, että ihmiset ryhtyisivät riittäviin toimenpiteisiin, joilla vähennettäisiin tietoturvauhkia. Avainasemassa ovat palomuurit, ajantasaiset viruntorjuntaohjelmistot ja nykyaikainen internetselain.

9. Minulla on ajantasainen tietoturvaohjelma. Pitääkö silti olla huolissaan koneen turvallisuudesta huhtikuun jälkeen, kun minulla on XP-käyttöjärjestelmä?

Virustorjuntaohjelmistot muodostavat tärkeän osan tietokoneen kokonaisturvallisuudetta. Windowsin käyttöjärjestelmän ytimestä löytyy kuitenkin koko ajan haavoittuvuuksia, joista osa on vakavia. Ne voivat mahdollistaa sen, että käyttöjärjestelmän ytimessä ajetaan haitallista ohjelmakoodia, joita virustorjuntaohjelmat eivät pysty aina estämään.

10. Mistä tiedän onko koneesssani virus?

Koneessa pitäisi aina olla virustentorjuntaohjelma. Niitä saa netistä ilmaiseksi tai niitä voi ostaa. Usein koneen mukana tulee myös jonkinlainen virustorjuntaohjelma. Virustorjuntaohjelma tai tietoturvaohjelma antaa ilmoituksen, jos koneessa on viruksia. Koneessa voi myös arvella olevan viruksia, jos sen toiminta on hidastunut tai tuntuu siltä, ettei se toimi kunnolla.

Artikkelia varten haastateltavina olivat: Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ilari Karinen, Yleisradion tietoturvapäällikkö Mirva Peltola ja Kansalaisen Mikrotuen projektipäällikkö Petrus Lehto.