Pitseissä ilmenee niin flirtti kuin köyhän naisen idearikkauskin

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa on avattu laaja pitsinäyttely. Kautta aikain pitsit ovat olleet tärkeässä osassa juhlissa ja kosiomenoissa, mutta myös jokakodin tekstiilien koristeina. Näyttely on koottu Marjatta Hietaniemen kulttuurihistoriallisesti merkittävistä pitsikokoelmista. Vanhimmat pitsit ovat 1600-luvulta. Näyttely on suunnattu niin lapsille kuin aikuisille.

kulttuuri
Pitsinäyttely.
Marjatta Hietaniemi on kerännyt 6000 pitsin kokoelman.Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon on koottu näyttely toimittaja, FM Marjatta Hietaniemen pitsikokoelmista. Hän on hankkinut pitsejä pitkin Eurooppaa kirpputoreilta, antiikkiliikkeistä, ja osan hän on perinyt tai saanut lahjoituksina. Kokoelmiin kuuluu lähes 6000 pitsiä.

– Pitsejä on muun muassa Italiasta, Venäjältä, Romaniasta, Irlannista. Vanhin on peräisin Italiasta 1620-luvulta. Esimerkiksi Belgiasta ja Suomesta on joukko 1800-luvun pitsejä. Suomalaisia pitsejä on eniten, kertoo Hietaniemi.

– Alkuperän olen tutkinut niin hyvin kuin se on ollut mahdollista muun muassa kirjallisuuden ja maalaustaiteen avulla. Vanhoissa maalauksissa pitsit saattavat olla hyvinkin taidokkaasti kuvattuina.

Pitsinäyttely.
Pitsinen juhlakattaus.Pasi Takkunen /Yle

Arvokas kokoelma – vanhimmat pitsit 1600-luvulta

Hietaniemi on kerännyt pitsejä systemaattisesti viitisen vuotta. Ensimmäiset pitsinsä hän hankki tosin jo 1980-luvun lopulla. Tuolloin hän osti Vaasassa asuneen norjalais–englantilaisen konsulinnan Tulla Moen jäämistöön kuuluneita pitsejä.

– Tiesin heti, että nämä ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita.

Sittemmin Hietaniemi peri pienen, mutta kiinnostavan kokoelman kalajokisen opettajan Leena Pirkolan frivoliteepitsejä. Hietaniemen pitsit edustavat kaikkia yleisesti tunnettuja pitsintekotapoja virkatuista ommeltuihin asti.

Pitsinenäliinat kuuluivat osaksi flirttiä

Liki 50 pitsinenäliinaa roikkuu museon katossa. Ne ovat kuuluneet ylemmän luokan häärituaaleihin.

Pitsinäyttely.
Pitsinenäliinat kuuluivat hienoston kosintariittehin.Pasi Takkunen / Yle

– Morsiamet ovat tehneet ne itse tai sitten ne ovat jonkun tosi taitajan käsialaa. Niillä on myöskin flirtattu. Siihen aikaan nuoret neidot eivät voineet kovin paljon puhua, joten he heittivät kauniin nenäliinan mielitiettynsä eteen. Tämä on ollut sellaista teerenpeliä, naurahtaa Hietaniemi.

Oma erikoisuutensa kokoelmissa ovat ”köyhän pitsit”. Niillä kerääjä tarkoittaa vähistä materiaaleista ennen ja jälkeen toisen maailmansodan valmistettuja pitsejä. Ne kertovat ihmisen kauneuden kaipuusta kaikissa olosuhteissa.

– Se on luomani ikioma kategoria. Ihmiset on aina luoneet kauneutta ympärilleen. Keinokuituverhoihin on tehty pellavasta pitsireunus tai miesten nenäliinasta on muokattu pitsiliina. Liikuttavin minusta on liina, jonka pohja on tehty miesten reikäpaidasta, ommeltu ostopitsi reunaan ja päälle nailonpitsikuvio, kuvaa Hietaniemi.

Perhosmekot ja pullamössömukit

Esillä on myös keräilijän omaa taidetta. Teoksissaan hän on ommellut pitsiliinoihin kuvia lapsuudestaan.

– Olen kirjaillut pullamössökupin. Näitä minulle tarjottiin lapsena. Perhosmekon taas sain 5-vuotiaana. Tähän olen kuvannut vaaleanpunaiset ostoliivit. Niidenkin saanti oli lapselle juhlahetki. Näitä tehdessäni moni asia lapsuudesta pullahti esiin, kuten ensimmäinen munashampoopullo ja ensimmäinen syömäni greippi, muistelee Hietaniemi.

Pitsivirta-näyttely on suunnattu niin lapsille kuin aikuisille. Mukana on muun muassa installaatioita, kuten pitsimaja, pitsikakkuja, prinsessapuvusto ja prinsessahuone seitsemine patjoineen ja herneineen. Näyttely on esillä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Törnävän Kivinavetassa 25.5. asti.