1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kolmet housut sovituskoppiin on miehelle maksimi

Pelkkä ajatus vaateostoksista ja hikisestä sovitusrumbasta lämpölamppujen paisteessa ahdistaa. Mikä ihme vaatteiden sovittelussa on niin vastenmielistä?

Ilmiöt
Yle Oulun toimittaja Pasi Punkari kolmessa asukokonaisuudessa
Yle

Nyt on paniikki päällä. Edessä on tavaratalon sovituskoppi ja kasa sovitettavia vaatteita. Tiedossa on hikinen hetki reilun neliön kopperossa, jossa ilma ei tietenkään vaihdu. Miksi tähänkin piti suostua?

Oululainen pukeutumisneuvoja Päivi Illikainen rauhoittelee sovituskoppikammoista toimittajaa.

– Ei tässä mene kuin tunteroinen ja tästä selvitään muutamalla vaatteiden vaihdolla.

Pukeutumisneuvojan tyypillinen asiakas on 50-60 -vuotias nainen, jonka lapset ovat jo lentäneet pesästä ja nyt on aikaa ajatella itseään ja omaa pukeutumistaan. Miehet päätyvät pukeutumisneuvoja pakeille puolestaan vaimojensa ajamina, vastentahtoisesti, mutta kuitenkin.

– Mieshän on onnellinen siitä, kun tehdään vaatteiden ostosta helppoa. Mies ei tule vaateliikkeeseen katselemaan, vaan ostamaan jotain, vahvistaa Päivi Illikainen.

Naiset jaksavat sovitella, mutta miehet eivät kysele enempää kuin on pakko kokeilla.

Pienillä jutuilla vaihtelua

Kun miehet vaihtavat autoonsa talvirenkaat, niin samalla pukeutuminen muuttuu tummemmaksi. Keväällä tilanne on vastaavasti taas toisinpäin.

Pukeutumisneuvoja ei lähde muuttamaan aikuisen ihmisen tyyliä uusiksi, mutta päivittämällä pieniä juttuja saa vaatekaappiin vaihtelua. Vaatekaapin perusrungoksi kannattaa hankkia muutamia laadukkaita perusjuttuja.

– Rahaa kannattaa laittaa esimerkiksi klassisiin ja laadukkaisiin takkeihin, housuihin ja farkkuihin. Muulla halvemmalla tilipehöörillä voi sitten tuunata vaatteita nykyhetkeen sopivammaksi, opastaa Päivi Illikainen.

Pukeutumisneuvoja lähtee liikkeelle asiakkaan tarpeista. Esimerkiksi töihin voisi miehelle laittaa siistit farkut, puuvillahousut tai prässihousut. Kulutetut farkut eivät Päivi Illikaisen mielestä kuulu työelämään, hänen mukaansa työlookissa on pikkuisen menty liian rentoon suuntaan.

Ahdistus osin opittua

Miksi vaatekaupat ja sovituskopit sitten ahdistavat miehiä?

– Se johtuu siitä, että mies on saanut huonon kokemuksen. Hänet on peloteltu ja yleensähän pelottelijana toimii oma vaimo tai tyttöystävä.

- Kymmenensien farkkujen sovituksen kohdalla alkaa miehellä pukata väkisinkin hikeä pintaan. Kokemuksesta voin sanoa, että kolmet housut sovituskoppiin on maksimi. Sen jälkeen peli on menetetty, naureskelee Päivi Illikainen.

Entä jos ei osaa päättää mistä osastolta lähtisi vaatteita etsimään. Menisikö hieman nuorekkaammalle osastolla vai menisikö hieman aikuisemmalle ja asiallisemmalle osastolle.

– Kannattaa käydä molemmissa, ei se sulje pois mitään. Hakee nuorten puolelta jotakin nuorekkaampaa ja yhdistää sen johonkin aikuismaisempaan. Huivit ovat mainioita, Illikainen opastaa.

– Miehelle huivi? ihmettelee kaavoihin kangistunut toimittaja.

– Tervetuloa 2000-luvulle! naureskelee Päivi Illikainen.

Kevään trendimies pukeutuu kukkakuosiin

Mitä ne miesten kevään ja kesän trendit sitten ovat?

Tänä vuonna kesämies pukeutuu rennon mahtipontisesti, uskaliaasti ja jopa hieman feminiinisesti. Muodissa ovat suuret printit sekä graafiset kuviot ja kukkakuosit tulevat myös miehille.

Väreissä voi leikitellä hehkuvilla pääväreillä ja valkoinen on kesämiehelle ihan must. Tosi rohkea kesämies pistää pinkkiä ylle.