1. yle.fi
  2. Uutiset

Palovaroitin kestää kymmenen vuotta ja pelastaa ihmishenkiä vain oikein sijoittuna

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Ihmiset kuitenkin vaihtavat niitä liian harvoin.

Kotimaan uutiset
Palovaroitin katossa.
Yle

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa huoneistossa. Asukkaan tehtävä on huolehtia siitä, että palovaroitin myös toimii. Pelastuslaitosten neuvo on se, että palovaroittimiin pitäisi vaihtaa paristot noin vuoden välein. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikön Petri Tassilan mukaan myös palovaroittimet kannattaa vaihtaa aika ajoin.

- Meidän suosituksemme on, että paristot vaihdetaan vuoden välein ja siinä samassa testataan se palovaroitin. Tämän lisäksi pitää muistaa, että palovaroitinkaan ei ole ikuinen. Ne pitäisi vaihtaa kymmenen vuoden välein, toimivatpa ne tai ei, Petri Tassila sanoo.

Huomioi ilmanvaihto

Petri Tassila sanoo, että palovaroittimen asentamisessa kannattaa ottaa huomioon asunnon ilmanvaihto.

- Kannattaa selvittää, missä on kodin tuloilma ja missä poistoilma. Niiden lähelle ei kannata palovaroitinta sijoittaa, sillä se toimii parhaiten, kun on seisovaa ilmaa.

Petri Tassilan mukaan palovaroitin kannattaa sijoittaa jonkun matkan päähän ilma-aukoista, ettei puhdas ilma pääse työntämään savua pois varoittimen lähettimeltä. Tällöin varoitin ei ehkä reagoi tarpeeksi nopeasti palosavuihin.

- Mitä palokuolemiakin on ollut, niin moni on yrittänyt asunnosta ulos, mutta aikaa ei ole ollut tarpeeksi. Sekunnit eivät vain ole riittäneet, riskienhallintapäällikkö Petri Tassila sanoo.

Lue seuraavaksi