Meri-Lapin Seta juhlii tasa-arvon päivänä - isäkin voi esiintyä tyttönimellä

Parivuotias itsenäinen paikallisyhdistys juhlii toimintaansa avoimin ovin. Ryhmän alkujaan kasannut Nina Mömmö-Koskiniemi sanoo setalaisten miettivän keinoja näkyä jatkossa enemmän.

Kotimaa
Setalaiset leikkaa sateenkaarikakkua
Kati Siponmaa / Yle

Seksuaalista tasa-arvoisuutta puolustava yhdistys on vakiinnuttanut toimintansa Meri-Lapissa. Meri-Lapin Setan alunperin koolle kutsunut Nina Mömmö-Koskiniemi sanoo, että seksuaalisten vähemmistöjen asemaa edistävälle yhdistykselle on selkeä tarve.

Meri-Lapin Setalla on viikoittaista ryhmätoimintaa sekä Kemissä että Torniossa ja kummassakin paikassa on vakiintunut kävijäkunta.

"Erika" saa tulla esille

Yksi vakiokävijöistä on perheellinen merilappilaismies. "Erikana" esiintyvä mies on naimisissa ja hänellä on lapsia.

Läheiset tietävät miehen transsukupuolisuudesta ja sen hyväksyvät, mutta outojen ihmisten suhtautuminen jännittää.

En tiennyt mistä oli kyse, kun meikit alkoivat kiinnostaa.

"Erika"

– Silloin kun elää miehenä, niin ei ole ongelmia, mutta tämä asia ei pysy sisällä, että Erika haluaa tulla esille. Välillä pelottaa ihmisten suhtautuminen.

Erikalle suuntauminen alkoi hahmottua jo murrosiässä.

– En tiennyt mistä oli kyse, kun meikit alkoivat kiinnostaa. Sen tiesin, etten ole homoseksuaali.

Erikalle Setaan kuuluminen on tuonut oman lämpimän yhteisön.

– Parasta on, kun saa olla juuri sellainen kun on. Ei tarvitse hävetä eikä pelätä, mies hymyilee.

Määrittelyä ei vaadita

Kiti Kalliomäki ei välittäisi määritellä itseään ja sekin on ryhmässä hyväksytty.

– Ryhmään oli helppo tulla. Muistan, kun menin kokoontumiseen ensimmäistä kertaa, niin äkkiä tuli sellainen olo, että minun on hyvä olla tässä porukassa. Vaikka vain hiljaa katsellen, Kiti sanoo.

Hän lähti ryhmään ikäänkuin barrikaadeille rakkauden vuoksi.

– Alunperin kannatin ajatusta, että rakkaus kuuluu kaikille. Siksi halusin lähteä tähän porukkaan.

Pride-kulkueeseen on vielä matkaa

Kaksi vuotta sitten perustetun ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa puolustavan yhdistyksen pyrkimyksenä on lisätä tietoisuutta seksuaalisesta tasa-arvosta sekä edistää seksuaalivähemmistöjen asemaa alueella.

2-vuotissyntymäpäiväänsä yhdistys juhlii kaikille avoimella kahvitilaisuudella. Nina Mömmö-Koskiniemi sanoo setalaisten haluavan toimintansa tulevan vielä avoimemmaksi.

– Sitä mukaa, kun tässä porukassa vahvistutaan, niin voidaan alkaa näkyä enemmänkin. Saa nähdä milloin olisi oman Pride-kulkueen aika Meri-Lapissa, kun se vaatii kuitenkin kovasti rohkeutta tulla omilla kasvoilla, omien yksityisasioiden kanssa ihmisten ilmoille, Mömmö-Koskiniemi miettii.

Meri-Lapin Seta ry aloitti toimintansa tasa-arvon päivänä kolme vuotta sitten ja rekisteröitynä yhdistyksenä siitä vuoden kuluttua.

20.3.14. klo 10.45 otsikosta poistettu sana "tänään"

21.3.14 klo 8.46 muutettu sana "transseksuaalisuudesta" sanaksi "transukupuolisuudesta" ja lisätty alaotsikkoon sana itsenäinen