Syyrian rauhallisimmassa kaupungissa marttyyrien muuri muistuttaa sodasta

Syyriassa Bashar al-Assadin hallinto on neljättä vuotta jatkuvien väkivaltaisuuksien aikana pitänyt tiukan otteen rannikosta. Välimeren rannikolla asuu suurin osa Syyrian alaviittivähemmistöstä, johon  myös Assadien perhe kuuluu.

Syyria
Nainen kävelemässä kadulla julisteiden edustalla.
Marttyyrien muuri muistuttaa sodassa kaatuneista.Tom Kankkonen / Yle

Tartusissa Välimeren rannikolla kuuluu nyky-Syyriassa harvinainen ääni. Rukouskutsun seasta kantautuu rakennustyömaan ääniä. Rannalle rakennetaan jo valmiin loistohotellin kupeeseen loma-asuntoja. Työ jatkuu, vaikka muualla Syyriassa eletään epävarmoja ja väkivaltaisia aikoja.

Tartus on Syyrian rauhallisin kaupunki. Syyrian rannikkoseutu on hallituksen vahvaa tukialuetta ja Bashar al-Assadin alawiitit muodostavat suurimman väestöryhmän.

Hattaraa ja pikkupurtavaa

Tuulisella rantabulevardilla kiertää ilmapallokauppiaita, kadulla myydään hattaraa ja pientä syötävää. Ihmiset ulkoilevat auringonpaisteessa.

– Käyn töissä ja elämä on ihan normaalia, 24-vuotias insinööri Hanan Milad sanoo.

Hän on huomannut sodan hintojen nousuna. Rauhalliseen Tartusiin on virrannut väkeä muualta Syyriasta, mikä näkyy liikenneruuhkina. Miladin mielestä tulijat ovat tervetulleita. Hän uskoo, että tartuslaiset otettaisiin vastaan muualla Syyriassa, jos kaupungissa olisi levotonta.

Rantakadulla leikkivät pojat keksivät ihmisten pakolaisuudesta jotain hyvää.

– On kivaa, olen saanut luokalle lisää kavereita, ilmoittaa Saad Hamadi, yksi siististi pukeutuneen poikaporukan jäsenistä.

Marttyyrien muuri muistuttaa sodasta

Sotaa ei kuitenkaan pääse täysin pakoon. Vilkkaan kadun varrelta löytyy pitkä muuri täynnä kuvia kaatuneista. Hallitukselle uskolliselta alueelta moni on lähtenyt sotaan ja ja myös jäänyt sille matkalle.

– Tuossa on isäni, hän kuoli Homsin kaupungissa. Tulen niin surulliseksi, toisen vuoden tietotekniikan opiskelija Ahmad Gheder sanoo.

Hän sanoo, että Syyrian kansa seisoo yhtenäisenä terroristeja vastaan.

– Ympärillämme pyörii tuntemattomia miehiä kuuntelemassa, joten on syytä miettiä mitä sanoo, Gheder toteaa ja muistaa vielä ylistää Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia.

Sotaleski antaisi anteeksi

Tartusin kuvernöörinvirastossa Mona Ibrahim auttaa kaatuneiden omaisia. Myös hänen miehensä on kuollut sodassa. Mies ammuttiin niin ikään Homsissa. Vaikeinta on yksinäisyys keskellä arkiongelmia. Energisen oloinen Ibrahim sanoo kuitenkin, että ihmisten pitäisi antaa anteeksi.

– Olen valmis antamaan anteeksi surmaajalle, kunhan hän jättää taistelut ja palaa normaaliksi syyrialaiseksi, Mona Ibrahim sanoo.

Normaali on täälläkin jossain muualla. Ibrahim puhuu myös ranskaa mutta haastattelu on pakko tehdä arabiaksi, jotta meitä seuraava tiedotusviraston mies pysyisi kärryillä. Syyriassa valtio ei luota edes sotaleskeen, joka on valtiolla töissä.

Tom Kankkonen, Tartus, Syyria
Yle Uutiset