1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pave Maijanen

Pave Maijanen: Hittibiisi ei synny väkisin pusertamalla

Maijanen kehuu nykyisiä musiikintekijöitä hyvistä sanoituksista. Hänen mukaansa juuri laulujen sanat ja tarinat ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä suomalaisessa musiikissa eniten.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Pitkän uran tehnyt Pave Maijanen kehuu nykyisiä musiikintekijöitä osuvista ja toimivista sanoituksista. Silloin kun Maijanen itse aloitti muusikonuransa, sanoitukset olivat hänen mukaansa hirveitä, samoin kuin laulujen tarinat.

- Nykyään rima on selvästi korkeammalla. Taso on noussut huimasti.

Siitä huolimatta, että musiikkia tehdään paljon enemmän kuin aikoinaan, helmet ovat Maijasen mukaan harvassa.

- Tarjontaa on valtavasti, mutta mielestäni tilanne ei kuitenkaan ole muuttunut sikäli miksikään, että hyviä lauluja, jotka jäävät elämään ja kasvavat klassikoiksi, tulee edelleen yhtä vähän kuin aiemmin.

1960-luvun lopulla ammattimuusikoksi ryhtynyt ja sittemmin useita merkittäviä etappeja urallaan saavuttanut Maijanen kertoo, että klassikkobiisi ei synny pusertamalla. Hittikappale nosti aikoinaan myös Maijasen uran nousukiitoon.

70- ja 80-lukujen taitteessa hänen luotsaamansa bändi Mistakes teki koko kansan tunteman hitin Pidä huolta. Kyse oli samalla Maijasen ensimmäisestä suomenkielisestä laulusta, joka syntyi varttitunnissa sängyn reunalla.

- Vuosien varrella olen huomannut, että laulut, jotka jäävät elämään, ovat yleensä niitä, jotka ovat syntyneet nopeasti ja helposti, luonnollisesti. Sitten taas moni sellainen laulu, jonka kanssa olen puurtanut viikkoja tai jopa kuukausia, eivät jää elämään samalla lailla, mikä on mielenkiintoinen juttu.

Huuliharpusta kaikki lähti

Ennen lukuisia hittejä oli kuljettava pitkä tie.

Maijasen ensimmäinen soitin oli huuliharppu. Sitä seurasi itse tehty kitara. Mies ryhtyi ammattimuusikoksi parikymppisenä, kun hänet kutsuttiin vuonna 1969 Kristianin taustabändiin.

Ura jatkui 70-luvulla Pepe & Paradisessa, Rock'n'Roll Bandissa, Royalsissa ja Mistakesissa. Sitten alkoi menestyksekäs sooloura, jonka aikana ovat syntyneet hitit kuten Ai ai ai, Lähtisitkö ja Elämän nälkä.

Maijanen oli Kirkan, Hectorin ja Pepe Willbergin mukana Mestarit areenalla -projektissa, joka kiersi jäähalleja sekä muita suuria konserttipaikkoja. Hän on järjestänyt myös oman soolokonsertin Helsingin Olympiastadionilla.

Laulut, jotka jäävät elämään, ovat yleensä niitä, jotka ovat syntyneet nopeasti ja helposti.

Pave Maijanen

Maijanen tunnetaan nykyään etenkin laulaja–lauluntekijänä, mutta rokin sekatyömies on tullut tunnetuksi myös basistina, kitaristina ja tuottajana. Tuottaja Maijasen työn jälki on kuultavissa omien levyjen lisäksi esimerkiksi Wigwamin, Dingon ja Hurriganesin levyiltä.

Kisat eivät kiinnosta vanhaa kettua

Maijanen on viime vuosina kiinnostunut uusista aluevaltauksista kuten hyväntekeväisyyskonserteista. Hänet on nähty Vanhuus Rokkaa -kiertueella, joka on suomalaisen seniori- ja vanhustyön hyväksi suunniteltu hyväntekeväisyyskonsepti.

Tämän lisäksi Maijanen kiertää soolokeikoilla ja Heikki Silvennoisen seurassa Silvennoinen & Maijanen Bandin kanssa.

Vaikka muusikko päivittää tekemistään nykyaikaan, kaikkia musiikkikentän vaikutteita hän ei niele. Esimerkiksi televisiossa yleistyneet laulukisat eivät konkarimuusikkoa kiinnosta.

- Ne ovat epäkiinnostavia. Siinä mielessä olen laiskistunut, että keskityn mielummin omaan tekemiseeni kuin seuraan kaikkea, mitä alalla tapahtuu.