Tuomiokapituli hylkäsi Kankaanpään kirkkoherrasta tehdyn kantelun

Kankaanpään seurakunnan kirkkoherra Keijo Rainerma saa lähes synninpäästön Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta. Kantelu koski Rainerman toimintaa kilpailevaksi toiminnaksi katsotussa kappeliyhdistyksessä.

Kotimaa
Tumma risti turkoosia taustaa vasten, vieressä tuikkukynttilälyhtyjä.
Henrikinseurakunnan kirkkoherran vaali käytiin toukokuussa. Arkistokuva.Yle

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli katsoo, että Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerman toiminta ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. Rainermasta oli kanneltu, koska tämä on kantelun mukaan jakanut ehtoollisia Niinisalon seurakuntakeskuksessa.

Niinisalon seurakuntakeskus on kirkon konservatiivien käyttämä mutta kirkon virallisen toiminnan ulkopuolella oleva keskus, jota siellä kävijät kutsuvat myös kirkoksi.

Vaikka tuomiokapituli ei käsittele Rainermasta tehtyä kantelua tämän enempää, tuomiokapituli korostaa, että kappeliyhdistyksen toiminta ei ole Kankaanpään seurakunnan toimintaa vaan täyttää kilpailevan toiminnan määritelmän.

Kankaanpään seurakunnassa on käyty jo pidemmän aikaa kiistaa ns. uudistusmielisten ja konservatiivisten ryhmien välillä. Kirkkoherra Keijo Rainerma edustaa konservatiivista uskonkäsitystä ja vastustaa esimerkiksi naispappeutta. Uudistusmielisillä puolestaan on enemmistö kirkon luottamuselimissä.

Tuomiokapituli: Piispa ohjaamaan pappeja

Tämänkertainen kantelu on koskenut erityisesti sitä, onko kirkkoherra ollut mukana kilpailevassa toiminnassa vai ei. Kantelijoiden mukaan Rainerma on mennyt mukaan kilpailevaan toimintaan, kun taas kirkkoherra itse katsoo toimineensa seurakunnan yhtenäisyyden puolesta. Tähän kiistaan ei ole tuomiokapitulissa löytynyt selvää ratkaisua.

Toisaalta tuomiokapituli toteaa, että kirkkoherra ei voi toimia kilpailevan yhdistyksen toiminnassa hengellisenä johtajana. Toisaalta todetaan, että satunnaiset vierailut yhdistyksen järjestämissä tilaisuuksissa ovat mahdollisia.

Rainerman toimintaa pidetään tässä tapauksessa kuitenkin enemmän pysyväisluontoisena kuin satunnaisena, joten tässä asiassa tuomiokapituli jonkin verran moitiskelee Rainermaa.

Tuomiokapituli vaatii kirkkoherraa ja muita kirkkoneuvoston jäseniä etsimään nyt rakentavaa yhteistyötä. Samalla piispa Kaarlo Kallialan odotetaan puuttuvan asiaan ja ohjaavan papiston toimintaa.