Ilmavoimat lisäsi valvontaa Venäjän liikehdinnän vuoksi

Karjalan Lennoston komentajan mukaan ilmatilan valvontaa on lisätty, koska suurvallat ovat liikutelleet sotakalustoaan Suomen lähialueilla. Venäjän Kannaksella tekemän sotaharjoituksen lisäksi USA on siirtänyt omia hävittäjiään Puolaan ja Baltiaan.

Kotimaa
Karjalan Lennoston Hornet-hävittäjä nousee ilmaan Rissalasta.
Keijo Salokangas / Yle

Suomen ilmatilan valvontaa on lisätty Ukrainan ja Krimin kriisin seurauksena.

Suomen lähialueilla idässä ja etelässä sotilaskoneet lentävät eri tavalla ja eri suuntiin kuin tavallisesti, minkä vuoksi myös Karjalan Lennostossa Rissalassa ollaan tavallista valppaampia, kertoo komentaja, eversti Ossi Sivén.

- On itsestään selvää, että me säädämme omaa valmiuttamme. Se tarkoittaa sitä, että tietyn suunnan tutkia käytetään hieman enemmän kuin normaalisti ja myös päivystävät hävittäjät saattavat toimia vähän eri paikoissa ja pidempiä aikoja, Lennoston komentaja sanoo.

Sivénin kuvaus sotilaskoneiden liikkeistä Suomen lähialueilla tarkoittaa alueita muutaman sadan kilometrin etäisyydellä rajoista. Venäjällä on ollut sotaharjoitus Karjalan Kannaksella ja se on siirtänyt omaa kalustoaan; lisäksi USA on siirtänyt hävittäjiä Puolaan ja Baltiaan.

- Myös Itämeri kuuluu meidän kiinnostuksen (piiriin) ja sielläkin on nyt ollut mielenkiintoista liikennettä. Ei meidän rajojen läheisyydessä ole mitään hämmästyttävää tapahtunut, mutta kun sotilaskoneita enemmän siirretään, niin silloin pitää varautua, että niitä voidaan käyttää monella tavalla, hän muotoilee.

Sivén korostaa, että Venäjän toimia ei ole kohdistettu Suomea kohtaan eikä kansalaisilla tai lennostollakaan ole syytä isompaan huoleen, mutta "tietyt asiat pitää varmistaa".

- Jos tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuu niin emme nuku siinä vaiheessa, vaan olemme valmiina vartioimaan tätä ilmatilaa niin kuin meidän päätehtävämme on.