1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kalajoelle nousee suuri tuulivoimapuisto

Tuuliwatti Oy rakentaa Kalajoelle sijoittuvaan puistoon 22 tuulivoimalaa, joista ensimmäiset valmistuvat ensi vuoden alussa. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan tuulivoimarakentaminen alkaa päästä teollisiin mittasuhteisiin.

talous
Kuvassa moderni tuulivoimala
Tuulivoimalat yleistyvät Suomessa.Anssi Leppänen / Yle

Kalajoen Mustilankankaalle nouseva parinkymmenen tuulivoimalan puisto tuottaa sähköä 240 000 megawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 100 000 kerrostaloasunnon sähkönkulutusta.

Tuuliwatin toimitusjohtajan Jari Suomisen mukaan uudet voimalat ovat halkaisijaltaan aiempaa suurempia ja siten tehokkaampia.

– Tämä kuvastaa sitä, että tuulivoimarakentaminen on käynnistynyt toden teolla; enää ei rakenneta pieniä, muutaman tuulivoimalan kokonaisuuksia, vaan rakentamisessa on päästy teollisiin mittasuhteisiin.

Suomisen mukaan isommat voimalat mahdollistavat sen, että varsinaisia tuulimyllyjä ei tarvita kappalemääräisesti niin useita kuin aikaisemmin.

– Näin niiden ympäristövaikutukset tuotettua sähköyksikköä kohden jäävät vähäisemmäksi, Tuuliwatin toimitusjohtaja Jari Suominen sanoo.

Lue seuraavaksi